Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Zielona kuchnia, czyli jak wykorzystać zioła by nie marnować

Zielona kuchnia, czyli jak wykorzystać zioła by nie marnować

08-10-2013  Wydawać by się mogło, że w raz z nadejściem jesieni i zimy potrawy, które przygotowujemy tracą swój urok. Zapominamy, że urozmaiceniem naszych dań mogą być zioła. Gdy o nich mówimy od razu mamy przed oczami zioła w torebkach. Tymczasem każdy z nas, przez okrągły rok może uprawiać zioła we własnym domu.

Zioła spełniają kilka funkcji, mi.:

• Dekoracyjną

• Smakową i zapachową

• Zdrowotną

Funkcja dekoracyjna

Zioła mogą stać się dekoracją naszego domu. Możemy je ustawić na parapecie, w kolorowych doniczkach, tak żeby swoim urokiem zachwycały nasze oczy przez okrągły rok.

Zioła wymagają dobrego nasłonecznienia i regularnego podlewania. Najlepiej, aby każda roślina miała swoją doniczkę. Najlepszymi doniczkami do uprawy ziół są glazurowe lub ceramiczne. Ważne jest też, by co roku je przesadzać, aby zapewnić korzeniom miejsce do wzrostu. Należy też regularnie je przycinać, aby zapewnić im bujny wzrost.

Funkcja smakowa i zapachowa

Zioła zawierają silne substancje i olejki aromatyczne, dzięki czemu mogą służyć jako przyprawy w kuchni. Dzięki dodatkowi ziół nasze dania zyskują niepowtarzalny wygląd, smak i zapach.

Najbardziej popularne zioła w kuchni to:

Bazylia idealna do dań z pomidorów , sałat, mięsa z baraniny, wołowiny, cielęciny, krewetek, spaghetti, omletów.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/bazylia/kucharze-nie-marnuja.html

Czosnek doskonale komponuje się z baraniną, wieprzowiną, suchymi  kiełbasami, sosami, jako dodatek do dań z majonezem i różnych zup, a przede wszystkim do żuru.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/czosnek/kucharze-nie-marnuja.html

Estragon przydatny do dań rybnych i drobiu, zup i pikantnych sosów. Uwaga! Niewskazany do spożycia przez kobiety w ciąży.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/estragon/kucharze-nie-marnuja.html

Kolendra
do różnego rodzaju mięs, pasztetów, sosów i jaj, a także do marynowanych śledzi, past.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/kolendra/kucharze-nie-marnuja.html
Koperek do potraw z ziemniaków, ryb, twarożki, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane
http://www.niemarnuje.pl/szukaj/koperek/kucharze-nie-marnuja.html

Mięta do owocowych galaretek, lodów, sałatek owocowych, dań z kapusty, marchewki, lemoniady.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/mi%EAta/kucharze-nie-marnuja.html

Oregano znakomicie komponuje się z sosami do pizzi i  spaghetti, do pieczeni wołowej, jagnięciny i cielęciny, do dań rybnych, soków warzywnych.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/oregano/kucharze-nie-marnuja.html

Pietruszka jako dodatek do zup, sałatek, dań mięsnych i rybnych , do sosów, dań jajecznych.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/pietruszka/kucharze-nie-marnuja.html

Rozmaryn bardzo dobrze smakuje w połączeniu z pieczoną jagnięciną , wołowiną, wieprzowiną, drobiem, daniani z łososia. Uwaga! Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/rozmaryn/kucharze-nie-marnuja.html

Szafran doskonały do ryżu, rosołu, dań rybnych.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/szafran/kucharze-nie-marnuja.html

Szałwia do wszystkich dań wieprzowych, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemnych sosów, dressingów.

http://www.niemarnuje.pl/przepis/kurczak-po-hiszpansku/kucharze-nie-marnuja.html

Tymianek do świeżych pomidorów, zup, krokietów, dań z ziemniaków, sosó na bazie owoców morza, cebuli.

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/tymianek/kucharze-nie-marnuja.html

Funkcja zdrowotna

Zioła ze względu na zawartość związków biologicznie czynnych wywierają pozytywny wpływ na nasz zdrowie:

• Bazylia ma działanie rozkurczające , słabo wiatropędnie, pobudza apetyt, usprawnia działanie wątroby, woreczka żółciowego;

• Czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne, normalizujące ciśnienie krwi, zwiększa odporność organizmu;

• Estragon, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych, jelit , działa żółciopędnie i żołądkowo wzmagając wydzielanie soków trawiennych, lekko moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciw skurczowo;

• Kolendra działa przeciw wzdęciom, reguluje trawienie;

• Koperek jest skuteczny przy niestrawność , łagodzi wzdęcia i kolki jelitowe;

• Mięta pomaga w skurczach żołądka, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych;

• Oregano ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne czyli zwalczające negatywne dla naszego zdrowia wolne rodniki;

• Pietruszka działa moczopędne, wykazuje się też działaniem odkażającym, zmniejszającym napięcie jelit i ułatwiającym trawienie;

• Rozmaryn ma działanie antyoksydacyjne;

• Szafran, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciwskurczowo, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi;

• Szałwia działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i łagodząco, reguluje perystaltykę jelit, zwalcza wzdęć i bóle brzucha oraz zmniejszenia biegunki;

• Tymianek wykazuje działanie odkażające i przeciwzapalne, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega wzdęciom, łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe;



zioła



Atrakcyjny wygląd i smak naszych potraw przyczynia się do tego, że z naszych talerzy znika cała ich zawartość. Poprzez używanie ziół sprawiamy przyjemność naszym oczom i naszemu podniebieniu, dostarczamy cennych składników odżywczych a przy okazji zapobiegamy marnowaniu żywności w naszym domu.

Dlaczego zapobiega marnowaniu?

Bo nikt nie wyrzuci dania, które atrakcyjnie wygląda, pachnie i smakuje, działa pozytywnie na nasze zdrowie oraz jest z surowców, które sami wypielęgnowaliśmy.



Zdięcia: http://www.sxc.hu

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com