Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Zachować smak lata

Zachować smak lata

31-07-2014
Wyobraźmy sobie, że jest środek zimy. Szaro, buro i ponuro. Takie też jest nasze jedzenie. Brakuje kolorowych owoców i pachnących warzyw. W sklepie można kupić jedynie przetworzone przez przemysł spożywczy przetwory owocowo-warzywne, które na ogół tanie nie są.


Czy taka perspektywa nam się podoba? Z pewnością nie.


Teraz jest środek lata. Owoców i warzyw mamy aż nadto. Wydaje nam się, że ten czas będzie trwać wiecznie. Wystarczy podejść na najbliższy ryneczek i delektować się widokiem, a następnie smakiem letnich bogactw natury. Ten czas jednak nie trwa wiecznie. Przychodzi jesień, następnie zima.

Dlatego już dziś pomyślmy o naszej zimowej kuchni. Poświęćmy popołudnie na to, by zatrzymać letnie smaki na czas zimy.



Co możemy zrobić?


Najbardziej popularne są konserwy lub kiszonki z ogórków, kapusty czy pomidorów. Jednak we własnym domu możemy również przygotować soki, dżemy, powidła, konfitury, musy, owocowe, mrożonki.

Sok z malin

Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Uwielbiają go wszyscy od dorosłych po dzieci.

Można go wykorzystać jako dodatek do budyniu, naleśników, placuszków, do herbaty, do wody lub nawet jak domowy sposób zwalczania przeziębienia i podnoszenia odporności. Ten przygotowany własnoręcznie jest nieporównywalny w smaku do tych zakupionych w sklepie.

Dlatego poświęćmy czas i stosunkowo niewielką ilość gotówki na zakup malin i bierzmy się do roboty. To proste!

1. Do dużego słoja wsypujemy warstwę malin i zasypujemy warstwą cukru, maliny, warstwa cukru, maliny, aż do wypełnienia słoja. Przeciętnie na kilogram owoców, należy przygotować 0,5 kg cukru.

2. Słój zakrywamy gazą i okręcamy gumką recepturką i odstawiamy na 2-3 dni aż do puszczenia przez maliny soku.

3.Następnie odcedzamy maliny. Sok gotujemy na małym ogniu i wlewamy do wyparzonego słoika lub buteleczki, szybko zakręcamy i przekręcamy do góry dnem.


W ten sam sposób możemy przygotować sok z porzeczek, aronii, wiśni, czarnego bzu.

Dżem





Chyba każdy lubi jego smak. Doskonały do deserów, do świeżego pieczywa, naleśników. W gruncie rzeczy jego przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności kulinarnych.

1. Wiśnie myjemy, drylujemy. Wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem. Średnio na 1 kilogram zużywa się od 0,3-0,5 kg cukru.

2. Odstawimy, aby puściły sok. Około godziny do dwóch.

3. Następnie gotujemy, często mieszając. Nadmiar soku należy odlać. Następnie można dodać substancję żelującą – pektyna lub żelfix.

4. Masę owocową przelewamy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


Jest to raczej nowoczesny i szybki sposób na domowy dżem. Nasze babcie dżemy robiły metodą wysmażania, czyli np. przez 3 dni po 1 godzinie owoce z cukrem wysmażały. Nie dodawały substancji żelujących. Powodowało to, że sok odparowywał i owoce na gorąco zamykane były w słoiku.

Zamrażanie






Zamrażać można prawie wszystko – np. fasolkę szparagową, kalafior, brokuły, marchew, pietruszkę, truskawki, wiśnie, itp.

Po co kupować torebkę z mrożonką  za kilka złotych, nie wiedząc jaką drogę przeszła nim trafiła do sklepu. To proste:

1. Fasolkę  (lub inne warzywo) myjemy i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty.

2. Następnie przekładamy sitko z fasolką do zimnej wody, na kilka chwil.

3. Po ostygnięciu, dokładnie osuszamy i przekładamy do woreczków foliowych, przeznaczonych do mrożenia. Większą ilość fasolki najlepiej podzielić na partię, aby od razu po zblanszowaniu i ochłodzeniu trafiły do woreczka.


Pierogi



Innym pomysłem na zachowanie smaku lata są pierogi z owocami, np. z jagodami.

Metod mrożenia pierogów jest wiele.

1. Najbardziej popularne jest jednak zagotowanie pierogów z owocami, zahartowanie zimną wodą i dokładne osuszenie.

2. Następnie układamy pierogi na tacce lub bezpośrednio na dnie szufladki w zamrażalniku, tak aby się nie stykały.

3. Gdy już zostaną zamrożone, warto przełożyć je do torebki lub pudełka plastikowego i włożyć ponownie do lodówki, aby oczekiwały na zimowy czas.


Przetwarzanie owoców i warzyw to nie tylko zatrzymanie smaku lata na czas zimy. To również wykorzystanie ich nim zdążą się zmarnować.

Często nasze oczy nie mogą oprzeć się pokusie zakupu większej ilości tych darów natury, często my lub nasi bliscy mają działkę/ogródek i nie nadążają z przerobem.

Wtedy właśnie powinniśmy pamiętać, że lato nie trwa wiecznie i rajski sezon warzywno- owocowy wkrótce odejdzie.

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com