Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Wielkanocne inspiracje regionalne

Wielkanocne inspiracje regionalne

19-03-2016
Święta wielkanocne w Polsce to różnorodność dań i produktów. Każdy rejon ma swoje niepowtarzalne zwyczaje, związane zarówno z obrzędami, jak i bogactwem potraw. Warto podtrzymywać tradycję i za wszelką cenę starać się, by święta obfitowały w potrawy, których na co dzień raczej nie spożywamy. Tylko wtedy okres świąt będzie wyjątkowy, a potrawy przez nas przygotowane zostaną spożyte do ostatniego okruszka.

 Kaszuby

Na Kaszubach bardzo lubiana i często serwowana jest PRAŻNICA.
Jest to nic innego jak jajecznica. Podawana jest na śniadanie w pierwszy dzień Wielkanocy. Przygotowywana jest ona na wiele sposobów, np. na słoninie lub na gęsiej okrasie.
Jednak najbardziej charakterystyczna dla Pomorza jest prażnica na bazie wędzonego węgorza, który wcześniej moczony jest w wodzie. Węgorz może również służyć jako okrasa zamiast boczku.
 
Z ciast wielkanocnych najbardziej charakterystyczny na Kaszubach jest MŁODZOWY KUCH Z KRUSZONKĄ - czyli placek drożdżowy. 
Wielkopolska
W Wielkopolsce na wielkanocnym stole nie może zabraknąć – WIELKOPOLSKIEGO ŻURKU oraz BIAŁEJ KIEŁBASY.

Żurek wielkopolski - od innych wielkanocnych żurów różni go dodatek ziemniaków oraz sposób przyprawiania - ziele angielskie i liść laurowy nadają mu specyficzny smak i aromat.
Biała kiełbasa -  receptury jej wytwarzania są przekazywane z ojca na syna i pilnie strzeżone w wytwórczych zakładach. Do jej produkcji należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i oczywiście majeranku. Ten ostatni składnik, odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów w innych rejonach Polski.

Na świątecznym stole bardzo znana jest BABKA DROŻDŻOWA Z BAKALIAMI. Trudno wyobrazić sobie wielkopolski dom bez tego wypieku.
Kujawy
Na stole wielkanocnym na kujawach nie może zabraknąć ŻURU KUJAWSKIEGO oraz KUJAWIOKA

Kujawiok, to ciasto drożdżowe o charakterystycznym dla babek kształcie, posypane cukrem pudrem lub polane białym lukrem. Smak ma lekko słodkie z posmakiem drożdży oraz wanilii. 

Żur kujawski to potrawa spożywana na Kujawach od wieków Sporządzany jest na naturalnym zakwasie z mąki żytniej zalanej ciepłą, przegotowaną wodą. Podaje się go głównie z białą kiełbasą, wędzonką, jajkami na twardo lub grzybami, bez ziemniaków.
 
Śląsk
Jedną z charakterystycznych potraw z terenu śląska cieszyńskiego jest MURZIN WIELKANOCNY. Z zewnątrz przypomina chleb, w przekroju widać kawałki szynki i boczku wtopione w ciasto chlebowe.

Dla Śląska charakterystyczne są KOŁOCZE Z SEREM I MAKIEM. Jest to ciasto drożdżowe, pulchne, sprężyste z kruchą rumianą, wypieczoną kruszonką. Ciasto ma słodki smak, w zależności od nadzienia serowego lub makowego. 
 
Małopolska
Popularną potrawą wielkanocną jest KRZONÓWKA.

Krzonówka (chrzanówka) to tradycyjna zupa.  Nazwa krzonówki pochodzi od jednego ze składników zupy – chrzanu, na który w okolicy Sułkowic dawniej mówiło się „krzan” albo „krzon”. Jej receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie

Z ciast popularny jest MIODOWNIK oraz KOŁACZ Z SEREM I BRYNDZĄ- drożdżowe ciasto, które według tradycji można jeść już w Wielką Sobotę, kiedy jeszcze trwa post.

PODLASIE
Dla Podlasia charakterystyczne są PISANKI LIPSKIE. To wielobarwne jajo z opisanymi tradycyjnymi wzorami, charakterystycznymi dla okolic Lipska i okolic Puszczy Augustowskiej.

Ornamenty składają się z kropek, przecinków, zagięć, rozciągniętej łezki tworzącej słońca, pół słońca, gwiazdy, rozety, elementy roślinne i formy geometryczne. W przekroju widoczne białko i żółtko jaja.

Obowiązkową potrawą na Podlasiu jest CZERWONY BARSZCZ WIELKANOCNY - gotowany na wędzonej szynce, ze specjalnie kiszonych buraków.

Deserem wielkanocnym , który na Podlasiu ma szczególnie wiele odmian i smaków jest PASCHA WIELKANOCNA - przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Ma bardzo słodki smak, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.
 
WARMIA I MAZURY
Charakterystyczne dla wielkanocnej kuchni Warmii i Mazur są precle, a dokładnie PRECEL WIELKOCZWARTKOWY. Precel ma kształt ósemki, co symbolizuje skrzyżowanie rąk na piersi do modlitwy.

Literatura
• http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/

• http://jedzjedz.pl/news/show/833/wielkanocregionow

• http://cudaismakiregionu.blox.pl/2011/10/Mlodzowy-kuch-z-kruszonka-kaszubska-drozdzowka.html

• http://raporty.rokregionow.zhp.pl/web/uploads/reports/raport_387.pdf

• http://www.goldap.pl/pl/24736/24944/Goldapskie_precle.html

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com