Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Wakacje, morze i ryby

Wakacje, morze i ryby

22-06-2014
 TOP TEN MARNOWANYCH PRODUKTÓW – RYBY

Wakacje, odpoczynek i ryby


Dietetycy, żywieniowcy, lekarze – wszyscy zachęcają do spożywania ryb. Co niektórzy, pewnie stosowaliby się do tych zaleceń, gdyby nie fakt, że ryby są produktem trudno dostępnym. Natomiast to, co możemy kupić nie zawsze jest dobrej jakości. Spróbujmy odpowiedzieć na co zwracać uwag przy zakupie ryb oraz jak należy je przechowywać.



Ryby są źródłem dobrze przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Jednak najważniejsza ich zaleta, dla której ryby rekomendowane są w diecie człowieka to obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to głównie kwasy omega-3, które mają działanie hipoglikemiczne. Z tego też powodu, ryby głównie morskie są zalecane w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.

Mięso ryb jest również bogate w fosfor, potas, magnez. Są podstawowym naturalnym źródłem jodu w pożywieniu. Bogate są w witaminy z grupy B, a niektóre, jak na przykład śledź, sardynki, łosoś czy makrelato  także znaczące źródło witaminy A oraz D.

Z badań przeprowadzonych w 2013 roku przez Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, około 3% badanych odpowiedziało, że zdarza im się wyrzucać ryby. Przyczyną jest nieumiejętne przechowywanie, jak również brak wiedzy potrzebnej do zakupu dobrej jakościowo ryby.





Wakacje zbliżają się szybkim krokiem. Większość z nas uda się na odpoczynek, w różne części Polski i świata. Jest to czas, który sprzyja konsumpcji ryb. Niezależnie od tego czy jesteśmy nad morzem, w górach czy nad jeziorem, możemy korzystać z dobrodziejstw natury jakimi są ryby. Ryby są produktem łatwo psującym się.

Na co zatem zwracać uwagę przy zakupie świeżej ryby?

Świeża ryba cała, tusze czy filety powinna być przechowywana w lodzie lub w zamkniętej chłodziarce o regulowanej temperaturze. Gwarantuje to, iż jej temperatura utrzymuje się w przedziale 2-5° C.

Kolor skóry, oczu czy płetw powinien jak najbardziej przypominać rybę żywą. Oczy nie powinny być zbyt mętne ani wysuszone, łuska powinna być gładka, a skóra błyszcząca.

Jeżeli kupujemy rybę z głową, obowiązkowo sprawdzamy kolor skrzeli czyli aparatu oddechowego ryb. Ich barwa powinna być jak najbardziej intensywna. Kolor tego narządu u różnych gatunków ma barwę od jasnoczerwonej poprzez purpurową do ciemno czerwonej. Skrzela wyblakłe z białawym nalotem mogą wskazywać na nieświeżość.

Zapach powinien być swoisty czyli jak najbardziej przypominać zapach ryby żywej. Każdy obcy zapach (szczególnie zapach gnilny) powinien budzić naszą czujność.

Ryby patroszone (z głową lub bez) najlepiej powąchać od wewnątrz, przy okazji sprawdzić czy ich ości żebrowe są twarde. Tkanka mięśniowa powinna być zwięzła i sprężysta. Tkanka mazista, miękka bądź zbyt twarda (np. na skutek częściowego zamrożenia) wskazuje na nieświeżość bądź niezgodne z zasadami przechowywanie.

Ryby o bardzo delikatnej tkance bądź ryby tłuste np. łosoś  może w dotyku stwarzać - wrażenie lekko mazistego. O ile jego zapach pozostaje swoisty,nie jest to wada a jedynie oznaka delikatności mięsa tej ryby.

Ryby są produktem szybko ulegającym procesom gnilnym. Niebezpieczeństwo spożycia nieświeżej ryby wiąże się dla człowieka z zakażeniem takimi bakteriami jak m.in. listeria, salmonella czy pałeczka jadu kiełbasianego. Zakażenie tymi bakteriami może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Spośród stosowanych obecnie procesów utrwalania największe znaczenie ma wykorzystanie niskich temperatur (chłodzenie, zamrażania), wysokich temperatur (pasteryzacja, sterylizacja), obniżenie aktywności wody (peklowanie, solenie, suszenie, wędzenie) oraz zastosowanie promieniowania jonizującego.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na rynku oprócz świeżych ryb dostępne są przetwory rybne. Na każdym opakowaniu handlowym znajduje się data przydatności do spożycia. Pamiętać należy, że według prawa istnieją oznaczenia, które oznaczają:

DATĘ MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI - jest to data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Powinna poprzedzona określeniem „najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem”.

Daty te są gwarancją producenta, że do tego czasu produkt zachowuje zakładaną jakość. Po upłynięciu tego terminu żywność nadal jest bezpieczna dla człowieka. Warunkiem jest przestrzeganie wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie może być naruszone. Po upłynięciu tej daty produkt może jednak tracić swoje właściwości organoleptyczne – smak, zapach i konsystencja mogą być zmienione. Data minimalnej trwałości jest umieszczana na produktach mrożonych, suszonych, konserwowanych. Ta informacja dotyczy również przetworów rybnych.

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA - jest to termin po upływie którego środek spożywczy traci swoją przydatność do spożycia. Poprzedzony jest określeniem „ należy spożyć do”.

Termin ten jest podawany w przypadku środków spożywczych nietrwałych biologicznie łatwo psujących się. Po upływie terminu przydatności do spożycia nie należy spożywać. Jest to bezwzględne zalecenie. Określenie „należy spożyć do” jest umieszczane na nietrwałych produktach. Do takich zaliczyć należy ryby świeże.


Podsumowując:

Kupując ryby świeże zwracajmy uwagę na jej wygląd. Każda zmiana w wyglądzie ryby może świadczyć o jej nieświeżości. Zakup nieświeżej ryby wiązać się będzie z jej wyrzuceniem lub też zatruciem – jeżeli nie będziemy zbyt czujni i skonsumujemy taka rybę. Kupując przetwory rybne zwracajmy uwagę na daty ważności do spożycia




Źrodło:
Stowarzyszenie Importerów Ryb: http://www.sir.org.pl/

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com