Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Top Ten Marnowanych Produktów - WĘDLINY

Top Ten Marnowanych Produktów - WĘDLINY

31-05-2014
Z badań przeprowadzonych przez Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2012 roku, pierwsze miejsce na liście marnowanych produktów spożywczych zajmują wędliny. Do wyrzucania wędlin przyznaje się 47% Polaków biorących udział w badaniach.

Dlaczego tak się dzieje?

1. Przyczyną są przede wszystkim nieprzemyślane zakupy
.

Kupujemy za dużo, ponieważ źle przekalkulowaliśmy ilość niezbędną do zaspokojenia potrzeb naszej rodziny.  Robimy spontaniczne zakupy, często będąc głodnym.

Tymczasem zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacja Zdrowia (WHO), rekomendowanymi w Polsce przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) wędliny należą do grupy produktów, po które powinniśmy sięgać w ilości jednej porcji dziennie, czyli 100 g. Wędliny i mięso znajdują się prawie na najwyższym poziomie piramidy żywieniowej. Oznacza to, że są potrzebne nam, ale w ograniczonych ilościach.




Prześledźmy na podstawie "Albumu fotografii potraw i produktów", co oznacza dla nas
1 porcja. Przeanalizujmy ile plasterków wędliny możemy zjeść, zakładając że w ciągu dnia nie spożywamy produktów, należących do tej samej grupy:

Polędwicy sopockiej, możemy spożyć około 10 plasterków na osobę:


(Szponar L. i wsp, 2000)

Jeśli w dziennej diecie nie będzie jaj, ryb, mięsa pasztet pieczony może być pożyty w ilości około 4 plasterków na osobę:

Salami, około 35 plasterków na osobę. Ilość ta dopuszczalna jest pod warunkiem, że plastry będą bardzo cienkie i nie będziemy pożywać żadnych innych produktów z grupy rekomendowanej przez IŻŻ , do której należą wędliny:

Wędliny i mięso w diecie należy ograniczać, ponieważ są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm.

Mają jednak, pewne zalety - są źródłem wysoko wartościowego białka, witaminy B1, PP, B2 oraz żelaza.

Białko niezbędne jest m.in. do utrzymania prawidłowej masy ciała, zapobiegania niedokrwistości, spadku odporności, osłabieniu siły mięśniowej.

Witamina B1 przyczynia się do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego.

Witamina PP niezbędna do prawidłowego działania mózgu oraz układu nerwowego oraz niezbędna do wytwarzania hormonów.

Witamina B2 bierze udział przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Bierze udział w procesach odpowiedzialnych za odporność organizmu.

Żelazo - składnik hemoglobiny. Konsekwencją niedoboru żelaza jest niedokrwistość, objawiającej się m.in. obniżeniem zdolności do wysiłku fizycznego, zaburzeniami regulacji temperatury ciała.

2. Drugi powód marnowania wędlin to brak wiedzy dotyczącej jakości kupowanych produktów, którą można wykorzystać w czasie zakupów.

Wędliny można podzielić w następujący sposób:

Pieczone szynki – nacierane przyprawami i pieczone;

Szynka parzona, zw. gotowaną, jest to szynka peklowana, wędzona,i parzona w gorącej wodzie;

Szynki długo i surowo dojrzewające, takie jak szynka parmeńska, włoskie pro sciutto crudo , hiszpańkie hamon iberico – szynka z przyprawami zostawiana jest na kilka tygodni a następnie wędzona w zimnym dymie. Taka szynka długo nie psuje się;

Pieczone schaby;

Białe kiełbasy;

Kindziuk – wędzone w dymie i suszone kilka miesięcy;

Salami;

Kiełbasy suche;

Niestety jakość wędlin dostępna w naszych sklepach często daleka jest od ideału.W czasie zakupu wędlin warto kierować się następującymi zasadami:

Nie kupujmy wędlin, z których wycieka woda. Producenci bardzo często wstrzykują wodę, dzięki czemu uzyskują większą ilość produktu. Obecność wody przyczynia się do szybkiego psucia się wędliny;

Nie kupujmy wędlin, które mają połyskujący wygląd, czy też złotawą skórkę, oznacza to, że dodano do niej substancje, dzięki którym szynka ma ładny wygląd;

Kupuj wędlinę w sprawdzonych miejscach. Przed zakupem, pytajmy przedawcę, jaka jest data ważności kupowanej przez ciebie wędliny lub mięsa; kupuj wędlinę paczkowaną z datą ważności wydrukowaną na opakowaniu; 

Kupujmy wędlinę w małych ilościach. W czasach, gdy jest ona dostępna, nie warto jej gromadzić w lodówce i czekać aż straci świeżość;

Zamiast kupować wędlinę w plasterkach, kupujmy tą w kawałku, dzięki czemu zachowują one świeżość dłużej. Jeśli kupisz nieświeżą wędlinę lub mięso, zareklamujmy zakup. Odzyskamy pieniądze i jednocześnie damy znak sprzedawcy, że sprzedawany przez niego towar może zagrażać zdrowiu wielu osób;

3. Po trzecie marnujemy wędliny, ponieważ nie potrafimy ich przechowywać. Wystarczy kierować się pewnymi zasadami, by nie marnować wędlin:

• przechowuj na środkowej lub górnej półce lodówki;

• optymalna temperatura to 0 – 4 °C;

• pamiętaj, że wszystko co pokrojone psuje się szybciej np. wędliny;

• nie zostawiaj na dłuższy czas w temperaturze pokojowej;

• każdy rodzaj wędlin i mięsa przechowuj oddzielnie bez bezpośredniego kontaktu;

• przechowuj w opakowaniach które zapewnią dostęp powietrza np. pergamin lub ściereczka;

• zamrażaj, gdy nie jesteśmy w stanie zjeść całości; zamrażanie nie wpływa na obniżenie jakości;

• podsuszoną lub długo przechowywaną wędlinę można zesmażyć i użyć jako dodatku do dań z produktów zbożowych;

Źródło:
• Szponar L, Wolnicka K, Rychlik E, 2000: „ Album fotografii produktów i potraw”, Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, Warszawa
• Bosacka K., Kozłowska-Wojciechowska M., 2011: „ Czy wiesz, co jesz. Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy”, Wydawnictwo Publicat, Poznań
• Gawęcki J., Hryniewiecki L.: „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, Wydawnicywo PWN, 2006
• http://www.izz.waw.pl/pl/?option=com_content&view=article&id=7

 

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com