Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Top Ten Marnowanych Produktów - PIECZYWO

Top Ten Marnowanych Produktów - PIECZYWO

11-01-2015
Zgodnie z danymi GUS przeciętne miesięczne spożycie pieczywa na 1 osobę w gospodarstwach domowych ogółem w 2013 roku wynosiło 4,13kg, generalnie obserwuje się tendencje spadkową spożycia tej grupy produktów spożywczych.

Tymczasem zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka.

  • Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych, białka oraz błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Ponadto produkty zbożowe zawierają witaminy przede wszystkim z grupy B i witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.

 
     
  • Pieczywo stanowi znaczące źródło węglowodanów i białka w dziennej racji pokarmowej. Wartość odżywcza pieczywa uzależniona jest od rodzaju pieczywa oraz jakości zastosowanych składników recepturowych. Najuboższe w węglowodany jest pieczywo razowe. Im jaśniejsza mąka jest stosowana w produkcji tym mniej błonnika zawiera pieczywo. Pieczywo z mąk razowych charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, witaminy B1 i składników mineralnych. Najmniej wartościowe pod względem odżywczym jest pieczywo jasne pszenne. Z punktu żywieniowego najkorzystniej jest spożywać najwięcej pieczywa mieszanego.
  •  

Badania przeprowadzone w 2014 roku przez Instytut Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności dowodzą, że pieczywo jest najczęściej marnowanym ze wszystkich artykułów spożywczych. Według szacunku aż 62% polaków biorących udział w badaniach przyznało się do wyrzucania pieczywa. Jest to o 23% więcej niż w poprzednim 2013 roku.



Dlaczego tak się dzieje?

 
1. Częstą przyczyną są zbyt duże i nieprzemyślane zakupy. Kupujemy za dużo pieczywa, którego nie jesteśmy w stanie spożyć w całości przed pogorszeniem jakości pieczywa – tj. czerstwieniem, które rozpoczyna się po wypieczeniu chleba. W wyniku czego miękisz pieczywa staję się kruchy, twardy, skórka staje się gumowata, a aromat i smak charakterystyczny dla świeżych wyrobów zanika.
2. Innym powodem marnowania pieczywa jest nieodpowiednie przechowywanie i zarządzanie zapasami co sprawia, że pieczywo trafia do kosza.

Co możesz zrobić żeby nie marnować pieczywa?

• Przed zakupem zastanów się ile faktycznie pieczywa spożywamy codziennie w naszych domach?
Jaki rodzaj chleba najczęściej kupujesz? Każdy rodzaj pieczywa zachowuje swoją świeżość przez inny okres czasu. Pieczywo pszenne znacznie szybciej czerstwieje niż pieczywo żytnie, które zachowuje trwałość do ok. 10 dni.
• Zwróć uwagę na to w jakiej kolejności spożywasz pieczywo. Czy w pierwszej kolejności spożywasz bułki lub pieczywo krojone, które szybciej stają się czerstwe?
W jakich warunkach przechowujesz chleb? Pieczywo należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Do przechowywania pieczywa najlepiej nadają się materiały wykonane z naturalnych surowców – lniane woreczki lub papierowe torebki, drewniane chlebaki, które umożliwiają wymianę wilgotności. Z powodzeniem możemy pieczywo mrozić, gdyż szybkie zamrożenie chleba w temperaturze -20 stopni najlepiej przedłuża jego świeżość. Odpowiednio mrożone pieczywo może być przechowywane przeze wiele miesięcy bez zmian smakowo-zapachowych i obniżenia jakości.
• Zastanów się jak możesz wykorzystać czerstwe pieczywo? Czerstwe pieczywo można wykorzystać do przygotowania:
- grzanek
- tostów
- bułki tartej
- jako zagęszczacz do zup i sosów
- dodatek do kotlecików/pulpetów/farszu

Wiele ciekawych przepisów wykorzystujących czerstwe pieczywo można znaleźć w internecie. Oto kilka propozycji:
- zapiekanka z czerstwego pieczywa z warzywami i kiełbasą i serem żółtym
- muffiny chlebowe
- kotleciki z cukinii i czerstwego chleba
- kwas chlebowy
- sałatka chlebowa
- zupa chlebowa


Chleb w polskiej tradycji zajmuje szczególne miejsce dlatego traktuj pieczywo z szacunkiem, nie marnuj chleba a tym samym dbaj o środowisko naturalne!




Źródła:
Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. (2010): „Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa
Główny Urząd Statystyczny (2013): „Budżety gospodarstw domowych w 2013 r.”, Warszawa
http://www.izz.waw.pl/pl/?option=com_content&view=article&id=7









Opracowała Dorota Napiórkowska

 
 

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com