Kucharze nie marnują - przepisy

Strona główna Kucharze nie marnują - przepisy Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Czas: 60 minut

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • - 1kg ziemniaków pure
  • - 250 g gotowanego mięsa
  • - 1 cebula
  • - pieprz i sól do smaku
  • - olej do podsmażenia cebuli
  • - kilka łyżek mleka
  • - bułka tarta

Sposób przygotowania:

Podsmażamy cebulę na złoty kolor na oleju, następnie dodajemy ją do ziemniaków ,które zostały nam z obiadu, potem mieszamy je dokładnie razem z odrobiną pieprzu i soli oraz mlekiem, by utorzyła się gładka masa. Wykładamy teraz połowe masy ziemniaczanej na blachę wysmarowaną masłem. Mięso, które nam zostało z obiadu lub też surowe, kroimy w kostkę małą i smażymy (w przypadku mięsa surowego ok 15 min) na oleju, dodajemy łyżkę papryki słodkiej mielonej, szczyptę papryki ostrej, sól, po usmażeniu kładziemy mięso na warstwie ułożonej masy ziemniaczanej w blasze. Przykrywamy mięso pozostałą masą ziemniaczaną. Posypujemy wiórkami masła i bułką tartą, pieczemy aż nasza zapiekanka nabierze złocistego koloru

Kasia: 27-02-2012

tez często robię, ale dodaję odrobinę ostrych przypraw dla smaku. Fajnie, ze nie trzeba się z nimi tak bawić jak z tradycyjnymi.

Skomentuj:


Banki Żywności

StudioGraficzne.com: Projektowanie stron internetowych