Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Przekaż żywność - informacje dla producentów i dystrybutorów

Przekaż żywność - informacje dla producentów i dystrybutorów

Strona główna Przekaż żywność - informacje dla producentów i dystrybutorów

Jeśli jesteś producentem lub dystrybutorem artykułów spożywczych,
za pośrednictwem Banków Żywności możesz przekazać żywność najuboższym.

Przekaż żywność

Jak przekazywać żywność

Jak przekazywać żywnośćJeżeli jesteś producentem, importem lub dystrybutorem żywności, zachęcamy do włączenia się w działalność Banków Żywności poprzez przekazywanie darowizn żywnościowych lub finansowych, które wspierają aktywność organizacji w efektywnym niesieniu pomocy i zwiększają jej potencjał.

Pozyskiwane przez nas darowizny to pełnowartościowa żywność. Mając na uwadze ten warunek, zagospodarowujemy również nadwyżki produkcyjne, partie o krótkim terminie przydatności do spożycia lub wycofane z obrotu, np. ze względu na niekompletnie oznakowanie.

Na każdym etapie współpraca z Bankami Żywności przynosi korzyści zarówno ludziom, którym pomagamy, jak i samym darczyńcom.

Jeśli chcesz współpracować lokalnie, poszukaj najbliżej zlokalizowanego Banku Żywności w twojej okolicy.
Jeśli chcesz współpracować ogólnopolsko zgłoś się do Federacji Polskich Banków Żywności.

Więcej informacji znajduje się na www.bankizywnosci.pl

Banki Żywności w Polsce

Poprzez pozyskiwanie żywności wśród producentów i dystrybutorów Banki Żywności zapobiegają niepotrzebnej utylizacji. Otrzymana żywność przekazywana jest organizacjom społecznym zajmującym się dożywianiem osób najbardziej potrzebujących.

Obecnie w Polsce działa 28 Banków Żywności zrzeszonych w Federacji Polskich Banków Żywności.

Pomagają one ponad 3500 organizacji, wspierając ok. 1 miliona osób.

W 2011 roku rozdały łącznie ponad 65 tysięcy ton artykułów spożywczych.

Darczyńcami Banków są producenci krajowi i zagraniczni (w tym wielkie koncerny spożywcze), dystrybutorzy, hipermarkety oraz lokalni producenci. Odbiorcami żywności są organizacje i instytucje pomocy społecznej wspierające osoby najuboższe.

Banki Żywności, jako organizacje wyspecjalizowane w zapobieganiu marnowania żywności i ograniczaniu skali niedożywianiarealizują szereg projektów, są to m.in. Świąteczna Zbiórka Żywności, Podziel się Posiłkiem, Europejski Program Pomocy Żywnościowej (PEAD) oraz szereg projektów edukacyjnych, którym towarzyszą kampanie społeczne. Rolą Federacji jest wspieranie działań Banków Żywności, ich promocja i koordynacja na poziomie ogólnopolskim.

W podobny sposób Banki Żywności działają w wielu krajach na świecie. W Polsce pierwszy Bank Żywności powstał w Warszawie w roku 1993 roku przy Fundacji "Pomoc Społeczna SOS" m.in. z inicjatywy Jacka Kuronia

Więcej na temat działalności Federacji Polskich Banków Żywności na stronie www.bankizywnosci.pl

Zmiany w podatku vat dot. przekazywania żywności

Wprowadzona w 2009 roku zmiana do ustawy o podatku VAT poprawiła sytuację tylko części potencjalnych darczyńców, gdyż z jej dobrodziejstw korzystać mogą jedynie producenci produktów spożywczych m.in.: piekarze, mleczarze lub koncerny spożywcze.
Takiej możliwości nie ma natomiast ciągle sklepikarz, czy sieć handlowa która chciałaby pomóc osobom potrzebującym. Banki Żywności chcą to zmienić, dlatego wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji (POHID) oraz Pricewaterhouse Coopers złożą w tej sprawie petycję do Premiera.


Federacja Polskich Banków Żywności szacuje, że ilość dodatkowej żywności, którą dzięiki zmianie przepisów mogłyby odbierać Banki Żywności wynosi około 30 tys. ton żywności. Prosta zmiana w zapisie polegająca na objęciu także dystrybutorów artykułem 43 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku od towarów i usług spowodowałaby szybką i odczuwalną zmianę dla tych, którym w życiu jest najciężej.

"Mamy świadomość, że wiele udało się już zmienić. Natomiast należy podkreślić, iż znaczna część żywności ulega zniszczeniu właśnie na etapie dystrybucji. Mamy sygnały od wielu sieci i sklepów, że na drodze do naszej współpracy stoją niejasne przepisy, które ograniczają zwolnienie darowizn żywności z VAT tylko do producentów żywności." – tłumaczy Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Postulowane dotychczas przez Federację Polskich Banków Żywności zmiany w podatkach od darowizn żywności na cele pomocy społecznej przyniosły pozytywne rezultaty.

Dzięki zmianie przepisów w roku 2009 producenci produktów spożywczych przekazali Bankom Żywności około 3500 ton więcej żywności niż w roku 2008, co stanowi wzrost o 60% w stosunku do roku poprzedniego, w którym obowiązywały stare niekorzystne dla darczyńców przepisy.

We Francji 24 tys. ton produktów uzyskiwanych przez Banki Żywności pochodzi od dystrybutorów żywności. W Polsce od dystrybutorów do Banków Żywności trafia aktualnie jedynie 800 ton, wobec 5,5 tys. ton otrzymywanych od producentów żywności. Postulowana zmiana ma przynieść wyrównanie szans tych darczyńców w niesieniu pomocy i walce z marnowaniem żywności.

Zobacz petycję kierowaną do Premiera
oraz rekomendację zmiany ustawy przygotowaną przez PricewaterhouseCoopers

www.niemarnuje.pl/files/petycja_do_premiera_w_sprawie_zwolnienia_z_vat_wszystkich_darowizn_zywnosciowych.pdf

www.niemarnuje.pl/files/poprawka_do_ustawy_z_dnia_11.iii.2004_o_podatku_od_towarow_i_uslug.pdf

www.niemarnuje.pl/files/stanowisko_pohid_darowizny_zywnosci_14_10_2010.pdf

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com