Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Porządki nie tylko w domu, ale i na talerzu

Porządki nie tylko w domu, ale i na talerzu

22-03-2015
Za oknem coraz cieplej, na ciele coraz mniej - pozbywamy się warstw ubrań i zimowych okryć. Chętnie porządkujemy mieszkania i domy, aby pozbyć się nagromadzonych zimową porą zbędnych przedmiotów. W ten sposób przygotowujemy się na nową porę roku – nowe szanse, możliwości, perspektywy. Czas wiosennych porządków to również dobra pora na odmianę żywota naszych lodówek i spiżarni! Jesteś przecież tym, co jesz, więc chyba chcesz wiedzieć, z czego się składasz?!

 

Na początek zrób przegląd posiadanych zapasów żywności w lodówce, szafkach, spiżarni lub innym miejscu, gdzie znajdują się jedzenie:

• Sprawdź termin przydatności do spożycia oraz datę minimalnej trwałości posiadanych produktów spożywczych.
• W sytuacji gdy termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości zbliża się ku końcowi, wykorzystaj tak szybko jak to możliwe dany produkt w jakiejś pysznej potrawie lub zamroź z myślą o przyszłości.
• Jeżeli data minimalnej trwałości upłynęła, sprawdź za pomocą swoich zmysłów (wzrok, węch, smak) czy produkt nadaje się do spożycia.
• Upewnij się, że produkty suche, takie jak kasze, ryże, makarony, kawa, herbata znajdują się w suchych, szczelnych pojemnikach.

 

Teraz czas tylko na lodówkę. Sprawdź sposób przechowywania produktów spożywczych w lodówce:


• Upewnij się, że produkty nietrwałe znajdują się w odpowiednich oddzielnych pojemnikach. Chyba nie chcesz, by ser żółty pachniał jak kiełbasa!
• Zwróć uwagę na rozmieszczenie żywności na poszczególnych półkach. Im niżej, tym chłodniej, więc produkty nietrwałe, jak owoce i warzywa powinny leżeć w dolnych szufladach.
Sprawdź ustawienie temperatury oraz przyjrzyj się produktom, czy nie pokrywa ich niepożądana wilgoć – właściwa temperatura przechowywania wydłuża trwałość żywności.
• Gdy posiadasz w lodówce produkty nietrwałe, tj. owoce, warzywa, wędliny – oceń za pomocą zmysłów czy dany produkt jeszcze nadaje się do spożycia.

Powyższe kroki pozwolą Ci sprawdzić, co jeszcze nadaje się do spożycia a jakie produkty spożywcze nie. Będziesz również wiedział/a, czego Ci brakuje, a co posiadasz w nadmiarze. W ten sposób również zyskasz wiedzę na przyszłość, jak rozsądnie dokonywać zakupów spożywczych, aby uniknąć wyrzucania nadającej się do spożycia żywności!

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com