Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Pomidorowy zawrót głowy

Pomidorowy zawrót głowy

01-09-2014
Pomidory każdy zna i lubi. Najlepiej smakują w okresie letnio-jesiennym, ale dostępne są przez okrągły rok. Dlatego powinniśmy wiedzieć jak je przechowywać i jak wykorzystywać, aby czerpać z ich dobrobytu przez 12 miesięcy w roku.


 

 
O pomidorach warto mówić zwłaszcza w obecnej sytuacji, jaką jest nałożenie embarga na polskie produkty. Wśród nich są również pomidory. Obecnie zachęcająca jest również ich cena i różnorodność odmian.

Likopen- cenny składnik pomidorów

Mówiąc o pomidorach należy podkreślić ich właściwości prozdrowotne. Są bombą witamin (gł. A i C) i składników mineralnych (głównie potasu).

Jednak największą „sławę” przyniosła pomidorowi obecność likopenu. Likopen – składnik, który ma właściwości przeciwutleniające, dzięki temu zapobiega występowaniu chorób serca oraz działa przeciwnowotworowo.

Wykorzystanie

Uważa się, że dostępność likopenu jest większa w pomidorach przetworzonych. Dlatego, warto znać możliwości wykorzystania pomidorów w naszej kuchni. A jest ich bardzo dużo.
  • Może być używany jako dodatek do kanapek. W prosty sposób możemy sprawić, aby kanapka kolorowo wyglądała. Dodatek ziół nada jej aromatu i sprawi, że pomidor nabierze „głębokiego” smaku;
  • Może być wykorzystany jako składnik wielu sałatek, zarówno mięsnych jak i bezmięsnych;
  • Makarony, kasze, ryż doskonale smakują z sosem lub przecierem pomidorowym;
  • Pomidory można piec na grillu, w piekarniku, smażyć i faszerować. Nie dość, że dobrze w tej postaci smakują, to jeszcze są znakomitą ozdobą naszego stołu;
  • Można z nich robić zupy i zupy-kremy, wykorzystywać do potrawek i zapiekanek;
  • Można również przy odrobinie czasu zawekować pomidora w zalewie. Na zimę jak znalazł;

Na naszej stronie znaleźć można propozycje wykorzystania pomidorów:

http://www.niemarnuje.pl/szukaj/pomidory/kucharze-nie-marnuja.html


Przechowywanie

Istotne jest również przechowywanie pomidorów. Błędem bardzo często spotykanym jest przechowywanie ich w lodówce. Jesteśmy przyzwyczajeni, że lodówka przedłuża życie naszej żywności. W przypadku pomidorów jest jednak odwrotnie.

Przechowywanie w lodówce, przyśpiesza ich psucie. Po wyjęciu tworzą się na nich brązowe plamy a to oznacza, szybkie psucie a w konsekwencji wyrzucenie ich do kosza.

Najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Lepsza od temperatury lodówki jest temperatura pokojowa. W takiej temperaturze mogę przetrzymać około 5 dni.

W sklepach pomidory na ogół są przechowywane w chłodni lub zostały dopiero co z niej wyjęte. Należy pamiętać, że takie pomidory, należy niezwłocznie zjeść.

Wykorzystujmy pomidory jak tylko się da. Róbmy to z głową. Nie pozwólmy by w koszu na śmieci wylądował chodź jeden z nich.


zdięcia:  flickr.com
opracowanie: Aleksandra Damentko

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com