Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Odpowiedzialny odlot

Odpowiedzialny odlot

12-08-2013
Sycylia, Teneryfa, Mauritius, to miejsca wymarzone przez niejednego z nas, na spędzenie długo oczekiwanego urlopu. Wierzymy, że pobyt w tych magicznych zakątkach będzie rajem na ziemi, a aura jaka w nich panuje otoczy nas bajkowym klimatem.

Do wakacyjnego wypoczynku chcemy się przygotować jak najlepiej. Do czasu wyjazdu chcemy mieć zapięte wszystkie sprawy na „ ostatni guzik”. Nikt z nas nie lubi przykrych niespodzianek.

Do przykrych niespodzianek może należeć nie tylko, o zgrozo!... brak dokumentów. Problemem może być też zarekwirowanie przez funkcjonariusza odprawy celnej rzeczy, które przy sobie posiadamy. Problemem, który ma dwojaką naturę jest zarekwirowanie na lotnisku żywności, którą zapakowaliśmy do swojego bagażu.


 


Po pierwsze – jeśli żywność, która zabraliśmy jest przewożona niezgodnie z zasadami przewożenia przedmiotów w transporcie lotniczym może zostać nam zabrana i najzwyczajniej w świecie będziemy skazani na spożywanie produktów serwowanych przez linie lotnicze.

Po drugie – żywność, która zostanie nam skonfiskowana, w dalszej kolejności zostanie zutylizowana.

W ten sposób całkiem nieświadomie stajemy się odpowiedzialni za MARNOWANIE żywności. Jak zatem, przygotować bagaż podręczny do podróży? Wystarczy poznać zasady przewożenia żywności.
 
O ile przepisy celne kraju, do którego wylatujemy nie stanowią inaczej na pokład samolotu można wnieść praktycznie każdą żywność. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na napoje przez nas przewożone.

Oto kilka wskazówek jak dobrze zapakować bagaż, podróżując samolotem:

1. Zgodnie z informacją zawartą na stronie Urzędu Lotnictwa Cywilnego, każdy produkt który jest w postaci płynnej może być zapakowany do bagażu podręcznego, jeśli znajduję się w 100 ml lub mniejszym pojemniku. Najlepiej, aby każdy pojemnik miał fabrycznie oznakowaną pojemność. Będziemy mieć wówczas pewność, że produkt nie zostanie przechwycony przez strażników.

 

Najczęściej zabierane są wody mineralne oraz soki, które maja na ogół 1L lub 0,5 L pojemniki. Na lotniskach spotkać można nawet takie sytuacje, jak odebranie butelki wody mineralnej 0,5 litrowe kobiecie w ciąży…

2. Istotne jest, żeby wszystkie pojemniki 100 ml, mieściły się w jednej, przezroczystej, zamykanej torebce plastikowej o objętości nie przekraczającej jednego litra. Przybliżone wymiary takiej torby to 22 cm x 15 cm. Jeden pasażer może przenieść jedną torebkę.

3. Wyjątek stanowią produkty do żywienia niemowląt - mleko, sok, woda. Należy jednak te płyny zgłosić osobno w trakcie kontroli bezpieczeństwa.

4. Bez problemu można natomiast zabrać na pokład samolotu płynne produkty zakupione w sklepach bezcłowych ulokowanych w strefach, do których dostęp mają wyłącznie pasażerowie z ważnym biletem, najczęściej za linią kontroli bezpieczeństwa.

5. Do samolotu możemy wnieść tez bez ograniczeń produkty spożywcze w puszkach lub słoikach, takie jak zupy, sosy, masło orzechowe, owoce, warzywa, galaretki, serki, przyprawy, czekolada do smarowania, miód i inne.

Te proste zasady pozwolą nam zacząć urlop bezproblemowo a przy tym uchronić żywność i nasze środowisko przed niepotrzebną utylizacją. Według danych GUS, W 2011 r. transportem lotniczym przewieziono 6491,2 tys. pasażerów. Gdyby tylko ¼ tych osób zabrała ze sobą jedną butelkę wody mineralnej czy soku nieodpowiednio przygotowanego do odlotu, to liczba utraconej żywności byłaby ogromna.
Bądźmy odpowiedzialni każdego dnia, w każdym miejscu na ziemi !!!


Tekst: Aleksandra Damentko
Zdjęcia: flickr.com

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com