Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Nie zmarnujmy świątecznego jedzenia

Nie zmarnujmy świątecznego jedzenia

10-12-2015
Czas świąt to okres dużych zakupów. Półki i lodówki wypełnią się produktami, z których zostaną przygotowane świąteczne potrawy. W tym czasie więcej kupujemy, przygotowujemy i niestety też marnujemy. Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera wiele negatywnych skutków.

Kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tysięcy litrów zmarnowanej wody potrzebnej do jej wyprodukowania. Marnowanie żywności na negatywny wpływ na środowisko, nasze portfele i jest ogromnym paradoksem z punktu widzenia społecznego.


Warto szczególnie w święta podjąć kilka kroków, aby ograniczyć marnowanie. Na stronie znajdują się pomysły i porady ekspertów na świąteczne niemarnowanie.


Fot. Lidia Popiel

Strona jest otwarta dla internautów: każdy może opatentować swój pomysł na niemarnowanie i podzielić się z innymi dobrymi radami.

„Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że 1/3 żywności jest wyrzucona do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych. Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność. W czasie świąt to szczególnie przykre, kiedy myślimy o ponad 2 mln osób żyjących w trudnych warunkach materialnych w Polsce.” – mówi Marek Borowski, Federacji Polskich Banków Żywności.


Co według nas jest główną przyczyną marnowania żywności?

- przegapienie terminu przydatności do spożycia 39%
- zbyt duże porcje posiłków 34%
- zbyt duże zakupy 22%
- niewłaściwe przechowywanie 21%
- zakup złego jakościowego produktu 20 %
- brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań 5%
- inne 2%



W święta warto pamiętać o kliku zadach, które pomogą nam ograniczyć marnowanie świątecznej żywności są to:


1. Planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji.

2.Odpowiednie przechowywanie żywności – trzymanie w chłodzie zamrażanie.

3. Wykorzystywanie pozostałych składników do innych dań.


Na stronie znajduje się specjalna zakładka „Kucharze nie marnują”, gdzie znajdziemy ponad 650 przepisów, co zrobić ze składnikami, które pozostały w naszych lodówkach po świętach. Można też skorzystać ze specjalnej interaktywnej aplikacji „Bank Smaków”.
Wystarczy wybrać odpowiednią kategorię produktów a z niej stosowne składniki, aby aplikacja zaprezentowała nam dopasowane do nich przepisy. Strona zawiera także pomysły na to, jak długo przechowywać żywność.

Daje także możliwość każdemu na podzielenie się swoimi patentami na to, jak nie marnować jedzenia w naszych kuchniach.


 

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com