Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Nie marnowanie dla zdrowia i idei

Nie marnowanie dla zdrowia i idei

06-01-2016
Marnowanie owoców i warzyw niewątpliwie jest problemem. Potwierdza to najnowszy raport przeprowadzony przez Instytut MillwardBrown dla Federacji Polskich Banków Żywności.



 
FAKTY
Według raportu owoce są na 2, a warzywa na 4 miejscu pod względem najczęściej wyrzucanych produktów. Fakty są nieco zatrważające. Według raportu 47% Polaków, biorących udział w badaniu przyznaje się do marnowania owoców. Z tego wychodzi, że statystycznie co drugi Polak nie wykorzystuje tego co dała natura. Natomiast do marnowania warzyw przyznaje się 35% Polaków, czyli mniej więcej co trzeci Polak.

PRZYCZYNY

Przyczyny są różne. Kupujemy, bo gdzieś w głowie mamy przekonanie, że warzywa i owoce są ważne w naszej diecie. Problemem jest to, że w momencie zakupu nie mamy konkretnie sprecyzowanego planu jak je wykorzystać. Są, więc kupuje. Może ktoś z domowników skusi się na nie. Czasem tak się stanie, czasem nie. Jeśli nie to gruszka z brązową plamą nadgnicia trafi do kosza. Marchewkę pomarszczoną i miękką spotka ten sam los.

REFLEKSJA NAD MARNOWANIEM OWOCÓW I WARZYW


Czy w naszych domach też są takie sytuacje? Jeśli wziąć pod uwagę wyniki raportu, to w bardzo wielu domach tak się dzieje. Zanim kupimy warzywa i owoce zadajmy sobie pytanie:
Czy na pewno wykorzystamy je w należyty sposób?

A jak już kupimy i będziemy patrzeć codziennie na ich „śmierć”, niech przyjdą nam do głowy dwa skojarzenia:
Zdrowie i idea nie marnowania żywności.


ZDROWIE

Rozpatrując owoce i warzywa w kontekście zdrowia, miejmy na uwadze to jakie straty ponosi nasz organizm. O tym, że owoce i warzywa to źródło naturalnych, dobrze przyswajalnych witamin i składników mineralnych każdy wie. Przyswajalność witamin i minerałów w tabletce  nie może równać się z ich przyswajalnością ich z warzyw i owoców.

Ważną kwestią dla zdrowia jest też to, że owoce i warzywa to źródło fitozwiązków – substancji chemicznych o nieocenionych wartościach dla naszego zdrowia. Między innymi wykazują one działanie przeciwutleniające, czyli redukują szkodliwe działanie wolnych rodników. Wolne rodniki z kolei odpowiedzialne są za starzenie się naszego organizmu oraz występowanie wielu chorób między innymi nowotworów.

Fitozwiązki pobudzają nasz układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na choroby. Działają przeciwzapalnie, regulują gospodarkę hormonalną oraz regulują gospodarkę lipidową (co ma znaczenie w kontekście chorób serca).

Niezwykle ważną cechą prozdrowotną owoców i warzyw jest wpływ na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Ma to istotne znaczenie w kontekście spożywania żywności przetworzonej (słodycze, słodzone napoje), żywności pochodzenia zwierzęcego, picia kawy i herbaty. Te produkty zakwaszają nasz organizm. Oznacza to chroniczne zmęczenie, ospałość, brak chęci i motywacji do wykonywania codziennych zajęć. Dodatkowo sprzyjają występowaniu w przyszłości dolegliwości i chorób takich jak wzdęcia, zgaga, bóle stawów, wysypki skórne, trądzik, wypadanie włosów, ogólna nerwowość, ociężałość.

Owoce i warzywa przeciwdziałają tym skutkom. Mają działanie zasadowe, w związku z tym pozwalają na utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej.

IDEA NIE MARNOWANIA ŻYWNOŚCI

Rozpatrując marnowanie owoców i warzyw w kontekście idei nie marnowania warto uprzytomnić sobie, że nasze nieprzemyślane zakupy i brak pomysłu na ich wykorzystanie to marnowanie nie tylko samych produktów, ale również wody, energii, gruntów uprawnych, wytwarzanie gazów cieplarnianych. W ten sposób przyczyniamy się do „psucia” środowiska. Żyjemy dniem dzisiejszym, nie myślimy o przyszłości. Ważne jest dla nas tu i teraz. Być może gdyby nasze poprzednie pokolenie myślało o nas to teraz cieszylibyśmy się zdrowym klimatem, mielibyśmy tylko żywność eko i bylibyśmy zdrowsi.

Myślmy globalnie, ale również o naszym zdrowiu. Nie marnujmy żywności. Nie marnujmy owoców i warzyw.



Fot. freeimages
Opracowała:
Aleksandra Damentko - dietetyk, wolontariusz

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com