Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Mleko w pigułce

Mleko w pigułce

28-10-2013
 Mleko w pigułce


Mleko od zarania dziejów było pokarmem ludzi. Do dziś dnia należy do szczególnie cennych produktów w żywieniu człowieka. Aby czerpać profity z ogromnych walorów mleka, należy zapoznać się bliżej z tym produktem.


Poniżej prezentujemy informację o:

• roli mleka w naszej diecie;

• jak wykorzystać mleko w celu urozmaicenia diety;

• jakie kupować mleko

• jak je przechowywać;

• dlaczego marnując mleko marnujemy środowisko naturalne;

mleko


1. Rola mleka w naszej diecie

• Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie - składnika niezbędnego do budowy zdrowych kości i zębów. Żaden produkt spożywczy nie zawiera tak dużo dobrze przyswajalnego wapnia. W mleku znajdują się także witaminy A, D oraz witaminy z grupy B. Jest ono źródłem najwyższej jakości białka.

Regularne picie mleka działa jako profilaktyka rozwoju osteoporozy, a ostatnimi czasy mówi się, że jego składnik tj. kwas linolowy ma działanie przeciwrakowe.

• Według Instytutu Żywności i Żywienia Człowieka dzieci i młodzież szkolna powinna wypijać 3-4 szklanki mleka dziennie lub część mleka zastępować produktami mlecznymi takimi jak jogurty, kefiry, maślanka, lub serami twarogowymi lub podpuszczkowymi żółtymi czy pleśniowymi.

Osoby dorosłe powinny spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.

2. Jak wykorzystać mleko i jego przetwory w celu urozmaicenia diety?

Jeśli nie lubimy smaku mleka bądź też chcemy, by nasze posiłki były urozmaicone możemy wyczarować z niego smakowite dania i desery. Satysfakcja z własnoręcznie zrobionych deserów będzie ogromna a smak wyjątkowy.

Jogurty poza tradycyjnym wykorzystaniem możemy stosować jako bazę do sosów, zgęszczania zup, koktajli.

• Do sera twarogowego, nawet tego zeschniętego można dodać śmietany i zmiksować. Zrobimy sobie wtedy smaczny twarożek na kanapki a zeschnięte kawałki zostaną rozdrobnione i wchłoną wodę ze śmietany.

Ser topiony w razie wyschnięcia można z mlekiem lub śmietaną podgrzać otrzymując sos do makaronu.

Ser żółty jeśli jest przesuszony możemy zetrzeć na tarce i zużyć do posypania kanapek, zapiekanek, pizzy, makaronów itp.

3. Jak kupować mleko?

Kupując mleko należy zastanowić się w jakim celu je kupujemy, czy poleży ono dłużej w naszym domu, czy zostanie szybko zużyte. Są to istotne informację, ponieważ:

Mleko pasteryzowane zachowa trwałość przez 1-2 dni gdy jest przechowywane
w warunkach chłodniczych i zamknięte. Po otwarciu należy mleko zamknąć o ile umożliwia
to opakowanie albo zawinąć lekko róg i spiąć gumką- w przypadku mleka w folii.
Mleko sterylizowane (UHT) zachowuje trwałość nawet do roku, należy przestrzegać daty na opakowaniu. Po otwarciu należy ostrożnie przelewać mleko, ograniczamy w ten sposób wymianie z powietrzem i przedłużamy czas jego przechowywania w lodówce. Otwarte sterylizowane mleko można przechowywać w lodówce do 2 dni.

Jak wiemy, mleko na sklepowych półkach ma różną zawartość tłuszczu.


Osoby dorosłe ze względu na profilaktykę miażdżycy , powinny wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D, natomiast ilość wapnia, witaminy B2 i białka nie zmienia się w nim.

Dzieci i młodzież nie muszą spożywać mleka o obniżonej zawartości tłuszczu. Tłuszcz powinien być elementem ich diety, a mleko jest źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu.

4. Jak przechowywać mleko i produkty mleczne?


Mleko jest produktem, które bardzo szybko się psuje. Jego niska kwasowość oraz wysoka zawartości składników odżywczych sprawiają, że mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii, w tym takich, które powodują zatrucie pokarmowe.

Bakterie pochodzące z różnych źródeł są głównym powodem marnowania mleka w procesie produkcji. Aby zminimalizować straty stosuje się różne metody wydłużania trwałości mleka. Należą do nich – fermentacja, ogrzewanie, chłodzenie, usuwania wody.
Mleko i jego przetwory marnowane są również przez nas – konsumentów.

Dlatego zwracajmy uwagę na to jaki rodzaj mleka kupujemy oraz na datę do spożycia a przede wszystkim przechowujmy w lodówce, przy czym zakres temperatur jest następujący, dla poszczególnych produktów jest następujący:

Mleko 2-10 °C;

Jogurty i kefiry 5 - 10 °C;
 
Sery twarogowe 2 °C;

Sery twarogowe są nietrwałe i muszą być zużyte w ciągu 2-3 dni. Można przechowywać na półmisku, okryte pergaminem lub obsuszone - przykryte tylko kloszem z siatki nylonowej. Zaleca się stosowanie plastikowych pojemników których zamknięcie uniemożliwia szybkie wysychanie sera.

Ser topiony 5 - 20 °C;

Można zastosować plastikowe pojemniki zabezpieczające sery topione przed wysychaniem.

Ser żółty 2 - 10 °C;

Nie powinno się szczelnie owijać ich folią plastikową, gdyż uniemożliwia ona dostęp powietrza. Bardzo dobrym sposobem przechowywania serów są zamykane plastikowe pojemniki.

5. Dlaczego marnując mleko marnujemy środowisko naturalne?


Według najnowszych raportów W Europie traci się lub marnuje 20% mleka i produktów mlecznych – 29 mln ton rocznie. (Global food losses and foos waste, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, 2011)

Jakie są konsekwencje marnowania mleka i jego przetworów:

Zużywanie wody - do wyprodukowania 1 szklanki mleka (250 ml) zużywa się 255 l wody (Science for Water, JRC thematic report, European Commissione, 2012);

Wykorzystanie ziemi - stosując przelicznik wykorzystania ziemi do strat żywności, największy jest on dla produktów mlecznych i mięsnych to jest 78%, na tle innych produktów. (Food wastage footprint – impact on natural resources, FAO, 2013);

Zużywanie energii - produkty fermentacji mlecznej jogurty, sery itp. są produktami nietrwałymi oznaczonymi terminem „należy spożyć do”. Wymagają warunków chłodniczych;


Zdjęcia: www.photl.com

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com