Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Mięsny poradnik Jana Kuronia

Mięsny poradnik Jana Kuronia

15-10-2012

Poradnik Jana Kuronia - przechowywanie mięsa

1) Idealna temperatura do przechowywania mięsa to około 2 stopnie C. Pamiętaj, że w różnych miejscach lodówki temperatura jest inna. Warto zatem sprawdzić która półka jest odpowiednia.

2) Wędliny i pasztety przechowuj w nieco wyższej temperaturze (5 – 7 stopni C)

3) Mięso nie powinno być mokre ani leżeć w jakimkolwiek płynie. W takich warunkach bakterie rozwijają się szybciej, a co za tym idzie mięso szybciej się psuje.

4) Najlepszym sposobem na wydłużenie terminu przydatności mięsa jest 
zamrożenie go.
Przed tą czynnością mięso myjemy i dobrze osuszamy. Najlepiej   zawinąć je w folię lub umieścić w pojemniczkach.


5) Warto zainwestować w pisaki, którymi możemy podpisać zamrożone produkty i opisać kiedy został zamrożony.

6) Istnieje prosta zależność, im mięso tłustsze tym krócej może być zamrożone.

7) Najdłużej przechowywana może być chuda wołowina – około 12 miesięcy,  cielęcina – 9 miesięcy, kiełbasy, boczek i słonina nie dłużej niż 3 – 4 miesiące.

8) Pamiętaj, że wszystko co pokrojone psuje się szybciej np. wędliny, a mięso mielone  ma krótszy termin przydatności niż duży kawałek.

 



 
9) Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach które zapewnią dostęp powietrza np. pergamin lub ściereczka.

10) Surowe mięso w naczyniu powinno być przykryte folią, lub talerzem.

11) Podczas zakupów mięso kupuj na końcu, aby jak najkrócej było poza chłodnią. Warto również zainwestować w torbę termoizolacyjną.

12) Świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa pieczonego i surowego jest zrobienie pasztetu. Pamiętaj, że pasztet nie powinien być zamrażany.

13) Nie powinno się przerywać tzw. Łańcucha chłodniczego. Nie wyjmujemy go na kilka godzin żeby z powrotem włożyć je do lodówki.

14) Jeżeli mięso umieścimy w ostrej lub słonej marynacie, wydłuży ona „żywotność” mięsa i nada mu lepszego smaku.

15) Staraj się unikać wstawiania ciepłych dań do lodówki. Zwiększa to drastycznie temperaturę oraz wilgotność.

16) Mięso powinno się rozmrażać w lodówce.


















Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com