Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Magiczny czas Bożego Narodzenia , czyli jak być łaskawym dla żywności

Magiczny czas Bożego Narodzenia , czyli jak być łaskawym dla żywności

07-12-2013 Wigilia jest tylko wstępem do świątecznego jedzenia. Poczynając od świątecznego poranka rozpoczyna się prawdziwa uczta dla naszego podniebienia - ciasta, różne rodzaje mięs, pieczenie, sałatki, bigos. To wszystko w prawdziwie rodzinnej atmosferze. Chce się żyć…




„Żyć” chciałaby również żywność…zaraz po zakończeniu świętowania.

Aby ta chwila nie była okupiona wyrzuceniem nadmiaru żywności, warto poczynić wcześniej przygotowania do niej.

Przede wszystkim:


  • Ułóżmy jadłospis dopasowany do ilości osób i tego co lubimy jeść;
  • Zróbmy racjonalne zakupy, zgodnie z wcześniej przygotowana listą zakupów;
  • Korzystajmy z przepisów, zwłaszcza przy przygotowywaniu dania po raz pierwszy, w ten sposób zapobiegniemy zmarnowaniu żywności zanim trafi jeszcze na nasz stół;
  • Zaopatrzmy się w pojemniki do żywności, aby obdarować naszych odjeżdżających gości smakołykami ze świątecznego stołu;
  • Część żywności warto  zamrozić i wykorzystać gdy już nasze żołądki odpoczną od świątecznego jedzenia. Większość potraw można bez problemu mrozić – mięsa, pierogi z kapusta, bigos, kapusta z grzybami. Za tydzień lub dwa z przyjemnością sięgniemy po te potrawy;


Zaraz po radosnym świętowaniu, warto chwile refleksji poświęcić na to co mamy w lodówce odpowiedzieć sobie na pytania:


                               Jak wykorzystamy tę żywność?


Część żywności warto podarować najbliższym , gdy po wspólnym biesiadowaniu rozjeżdżać się będą do swoich domów.Żywność, która zostanie może być wykorzystana do przygotowania nowej potrawy.       

Warto wiedzieć jak ją wykorzystać by nie zmarnować i cieszyć się od nowa jej smakiem:

Białe mięsa z indyka lub kurczaka możemy wykorzystać do przygotowania zapiekanki lub jako dodatek do warzywnej sałatki.

Wędliny możemy pokroić w kostkę, podsmażyć i wykorzystać jako farsz do nadziewania warzyw, np. papryki, pomidora, wykorzystać do pizzy, zapiekanek i tarty.

Pieczenie i kotlety zmielone
, również mogą służyć jako farsz do naleśników czy sosów spaghetti, pulpecików w sosie grzybowym.

Z ryb możemy przygotować zupę rybną, pastę na kanapki, a karpia podać zapiekanego z warzywami lub wykorzystać przepis rodzinny braci Kuroniów.

Jan i Jakub Kuronie: ryby to symbol naszych świąt. Jak wiadomo ryby mają krótka przydatność do spożycia wiec trzeba jak najszybciej się nimi zająć po świętach. Dobrym pomysłem jest przerobić je na ryby w zalewie octowej z odrobiną włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego.

PRZEPIS NA ZALEWĘ OCTOWĄ:


Zalewa:
1 cebula;
2 i pół szklanki wody;
pół szklanki octu;
2 i pół łyżki cukru;
1 ząbek czosnku;
1 łyżeczka gorczycy;
3 liście laurowe;
4 ziela angielskie;
1 marchewka;
1 pietruszka;
pół selera;

Sposób przygotowania:

Wodę z cukrem, posiekanymi: czosnkiem, cebulą, marchewka, pietruszką, selerem oraz pozostałymi przyprawami doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień pod garnkiem i ostrożnie wlewamy ocet. Zalewa powinna zawrzeć jeszcze raz. Zimną zalewą octową zalewamy ryby.


Pierogi mogą zostać wykorzystane na zapiekankę, wystarczy dodać dużą ilość sera oraz ulubiony sos.

Ciasta, prócz zrobienia słodkiej bajadery możemy wykorzystać do deserów, np. makowiec i sernik rozkruszyć i zalać owocowa galaretką, kutię możemy wykorzystać do upieczenia ciasta drożdżowego.


Cieszmy się świątecznym czasem i potrawami, które tak pieczołowicie przygotowaliśmy!!

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com