Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Kuchnie przyjazne środowisku

Kuchnie przyjazne środowisku

30-12-2011
Aż 80 % ankietowanych w krajach zachodnich i 87% z pozostałych krajów, jest zaniepokojonych ilością wyrzucanego jedzenia przez restauracje, kantyny i bary. W Polsce troskę tę deklaruje aż 83% badanych. To tylko nieliczne wnioski pochodzące z World Menu Report, badania zrealizowanego na zlecenie firmy Unilever Food Solutions, ilustrującego obraz zachowań konsumentów związanych ze spożywaniem posiłków poza domem.

 

World Menu Report 2 – klienci polskich restauracji

Z badania World Menu Report 2 realizowanego w 8 krajach świata, w tym również w Polsce, wynika, że dla konsumentów ważne jest, aby działalność lokali gastronomicznych była jak najbardziej przyjazna dla środowiska naturalnego – popiera to aż 83% Polaków. Wyniki raportu wskazują ponadto, że Polacy są i chcą być coraz bardziej świadomi tego, jaką drogę pokonuje ich pożywienie, począwszy od miejsca produkcji, a skończywszy na talerzu. Potrzebę większej przejrzystości wokół tego, co jest podawane w restauracji, w jaki sposób zostało pozyskane i przetworzone, wyraziło aż 84% ankietowanych.

Ponad 40% respondentów, jako organ nadzorujący 
i odpowiedzialny za zapewnienie transparentności wokół proekologicznych praktyk lokali wskazało polski rząd.

 

Wprowadzenie powyższych udogodnień, zdaniem konsumentów, pozwoli im na jeszcze większą kontrolę nad jakością jedzenia spożywanego poza domem. Chcemy, aby spożywane dania były smaczniejsze, bardziej pożywne i zdrowe i jednocześnie, aby produkty, z których zostały przygotowane zostały pozyskane w sposób zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju i chroniący środowisko.

 

World Menu Report 2 – globalnie

84% respondentów, ze wszystkich badanych krajów, jest zaniepokojonych ilością jedzenia wyrzucanego każdego dnia przez lokale gastronomiczne. W przypadku Chin, Brazylii oraz Turcji troskę tę wykazał jeszcze większy odsetek badanych. Największy procent zaniepokojonych tą kwestią respondentów odnotowano w Brazylii (aż 96%). Dla zdecydowanej większości ankietowanych ważne jest także, aby lokal gastronomiczny stosował przyjazne środowisku działania w procesie gospodarowania odpadami spożywczymi (ponad 70% w każdym kraju, w którym przeprowadzono badanie). 

Żródło: Unilever Food Solution Polska 

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com