Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Jak rozumieć datę przydatności do spożycia produktów spożywczych?

Jak rozumieć datę przydatności do spożycia produktów spożywczych?

13-04-2016
Kupując produkt spożywczy kierujemy się głównie wyobrażeniem smaku danego produktu. Coraz częściej zwracamy również  uwagę na skład produktu, który planujemy kupić. Poszukujemy żywności, która będzie mieć jak najmniej substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, barwniki, spulchniacze, poprawiacze smaku i zapachu.


 
Rzadko natomiast zwracamy uwagę na datę przydatności produktów do spożycia. Ci, dla których ta informacja jest ważna  gubią się w oznakowaniu tej daty na opakowaniach. W Polsce termin przydatności do spożycia produktów spożywczych reguluje Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225.

Unijnym aktem prawnym regulującym pojęcie trwałości produktów spożywczych jest Dyrektywa 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 z późniejszymi zmianami. Zgodnie z prawem, na opakowaniach produktów spożywczych możemy znaleźć określenie data minimalnej trwałości oraz termin przydatności do spożycia.

Co one oznaczają i jak je interpretować?


DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI

Jest to data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Data minimalnej trwałości powinna być poprzedzona określeniem:

• „najlepiej spożyć przed” lub

• „najlepiej spożyć przed końcem”



Daty te są gwarancją producenta, że do tego czasu produkt zachowuje zakładaną jakość. Po upłynięciu tego terminu żywność nadal jest bezpieczna dla człowieka. Warunkiem jest przestrzeganie wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie może być naruszone.  Po upłynięciu tej daty produkt może jednak tracić swoje właściwości organoleptyczne – smak, zapach i konsystencja mogą być zmienione. Data minimalnej trwałości jest umieszczana na produktach:
 
  • mrożonych (np. mrożone warzywa, lody);
  • chłodzonych ( np. pierogi);
  • suszonych (makaron, ryż, herbata);
  • konserwach (np. pomidory w puszce);
  • olej roślinny;
  • czekolada;
Zanim wyrzucimy produkt spożywczy, warto wcześniej sprawdzić, czy:

1. data minimalnej trwałości już minęła;

2. opakowanie jest nienaruszone;

3. jedzenie wygląda, pachnie i smakuje normalnie;


Jeżeli produkt, na którym widnieje określenie „ najlepiej spożyć przed” został otwarty, należy dla własnego bezpieczeństwa zastosować się do znajdujących się na opakowaniu wskazówek, takich jak np. „należy spożyć w ciągu trzech dni od otwarcia opakowania”.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Jest to termin po upływie którego środek spożywczy traci swoją przydatność do spożycia. Poprzedzony jest określeniem:
  • „ należy spożyć do”
Termin ten jest podawany w przypadku środków spożywczych nietrwałych biologicznie łatwo psujących się. Po upływie terminu przydatności do spożycia nie należy spożywać. Jest to bezwzględne zalecenie. Określenie „ należy spożyć do” jest umieszczane na nietrwałych produktach, takich jak np.:
  • świeże ryby;
  • świeże mięso;
  • jogurty; 
  • mleko pasteryzowane;
Przy produktach nietrwałych istotne jest, by przestrzegać wskazówek dotyczących przechowywania, takich jak:
 
  • przechowywać w lodówce”, lub
  • „przechowywać w temperaturze 2-4 C"
Należy również zastosować się do wskazówek dotyczących przechowywania i stosowania takich jak:
  • „ należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia”
W przeciwnym razie żywność szybciej się zepsuje i może spowodować zatrucia pokarmowe. 

Jak przedłużyć przydatność do spożycia produktów nietrwałych?


MROŻENIE jest metodą przedłużania trwałości zakupionych produktów z datą deklarowaną jako „Termin przydatności do spożycia". Zamrażając produkty spożywcze zaraz po dokonaniu zakupu przedłużamy ich trwałość. Należy jednak przestrzegać zasad zamrażania żywności, a w szczególności instrukcji, które znajdują się na opakowaniu, takich jak:
  • „ przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia”
  •  „nie rozmrażać przed gotowaniem”
  • „ przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin”
 
Po upłynięciu daty ważności, produkt spożywczy nie może być w sprzedaży. Sklep,który nie dopillnuje dat ważności , narażony jest na duże kary. We własnym domu sami jesteśmy odpowiedzialni za produkt spożywczy.

Czytajmy zatem etykiety i postępujmy z głową. Znajomość okresu trwałości produktu spożywczego pozwoli na jego lepsze wykorzystanie i może uchronić żywność przed zmarnowaniem.

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com