Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Jabłka - temat nie tylko polityczny

Jabłka - temat nie tylko polityczny

12-08-2014
W ostatnich dniach wiele się mówi o embargu wprowadzonym przez Rosjan na nasze krajowe jabłka. Jest to problem ekonomiczny i polityczny. Jest to również ogromny problem związany z wykorzystaniem tak ogromnej ilości jabłek, która z naszego kraju nie wyjedzie.



 
Pozytywne w całej tej sytuacji jest to, że w Polsce temat ten nie został zbagatelizowany. Trochę być może groteskowe jest nawoływanie do spożywania jabłek przez polityków i media, ale tak naprawdę sprawa jest dużej wagi.

Polska eksportowała do Rosji ogromne ilości naszych owoców. Wyobraźmy sobie, że teraz ta żywność skazana jest na zmarnowanie. Nie możemy do tego dopuścić.

Politycy, organizacje, przedsiębiorcy – muszą szukać alternatywnych rozwiązać. Jednak i my we własnym domu – zupełnie bez żartów – również powinniśmy zrobić wszystko, aby spożytkować chociaż część nadwyżek. Tym bardziej, że cena w okresie jesiennym jest niższa niż w czasie zimy.

Okres zbioru zbliża się szybkim krokiem. Ważne jest nie tylko to, abyśmy kupowali ogromne ilości tych owoców, bo tak wypada. Równie ważna jest umiejętność przechowywania i wykorzystania ich we własnym domu.
Jak przechowywać?

Przede wszystkim należy wiedzieć, że nie wszystkie odmiany jabłek nadają się do przechowywania. Na pewno odmiany bardzo znane takie jak antonówka i malinówka nie są przeznaczone do dłuższego przechowywania. Kupując jabłka pytajmy sprzedawcę o cechy danej odmiany, jak ją przechowywać i wykorzystywać.

Kolejna istotna rzecz to przechowywanie owoców bez uszkodzeń i robaków. Przechowywane owoce nie powinny być pozbawione ogonków.

Jabłka powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu o dużej wilgotności, np. piwnicy, czy schowku. W celu zwiększenia wilgotności w pomieszczeniu, w którym zamierzamy przechowywać jabłka postawić pojemnik z wodą.
Jak wykorzystywać?

Jabłka wykorzystywać można na wiele sposobów, w zależności od odmiany. Oto przykłady:

do bezpośredniego spożycia (Papierówka, Lobo, Cortland, Gloster, Ligol, Szampion, Mekintosz);

do deserów (Lobo);

na dżemy, marmolady, musy (Antonówka, Lobo, Champion, Szara reneta);

do pieczenia, gotowania (Antonówka, Papierówka, Champion, Szara reneta);

do kompotów (Mekintosz, Landsberska, Malinówka);

jako dodatek do mięs i ciast (Antonówka, Papierówka, Cortland, Gloster, Ligol, Szara reneta, Landsberska);

do surówek i sałatek (Cortland, Gloster, Ligol, Malinówka);

Sytuacja z ograniczeniem eksportu do Rosji dotyka nie tylko jabłka. Dotyczy ona również naszych warzyw - papryki, pomidorów, kalafiora, brokułów, kapusty. Zwiększenie ich spożycia przyczyni się do zwiększenia ich wykorzystania i w konsekwencji uchroni żywność przed zmarnowaniem. Dodatkową zaletą jest też prozdrowotne działanie na nasz organizm.

Podobnie jak w przypadku jabłek, trzeba wiedzieć jak je przechowywać, aby nie przyczynić się do pogłębiania strat żywności:

Papryka – paprykę najlepiej zakonserwować samą lub jako składnik sałatek. Nie jest ona trwała. Przechowywana w lodówce traci świeżość po około 12-stu dniach.

Pomidory – pomidory nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ wtedy szybciej ulegają zepsuciu. Jeżeli już musimy przechowywać w lodówce to max 1 dzień.

Kalafior – Surowy kalafior zawinięty w folię lub papier można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Brokuły – Można je przechowywać zawinięte w folię w lodówce przez 10 dni. Nie powinny być krojone. Mogą być zamrożone, wówczas nadają się do spożycia przez okrągły rok.

Kapusta – należy magazynować ją luźno, najkorzystniej przechowywać jest kapustę na stelażach ułożoną rzędami głąbem w dół. Im główka kapusty jest bardziej zwarta, tym dłużej się przechowa. Temperatura powinna być bliska 0°C. należy całą główkę zapakować w foliową torbę i włożyć do lodówki.

Hasło „kupujmy jabłka” jest nam od kilku dni bardzo dobrze znane. Ja dododam tylko „kupujmy, wykorzystujmy i prawidło przechowujmy” jabłka i inne owoce i warzywa. Zyski będą wielowymiarowe – zdrowie, różnorodność na talerzu, nie marnowanie, odtwarzanie smaków lata w środku zimy.

Fot. flickr.pl
Opracowała: Aleksandra Damentko - dietetyk, wolontaiusz
 

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com