Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Grillowe porządki

Grillowe porządki

28-04-2014
Grillowanie można nazwać tradycją Polaków. Sezon na grilla rozpoczyna się na ogół w czasie „majówki” i trwa aż do września. Grillować można wszędzie, niezależnie od miejsca, w którym się przebywa. Co najważniejsze – grillować można wszystko co zostanie w naszej lodówce i nie tylko w niej…




Historia grillowania sięga czasów prehistorycznych, kiedy to nasi przodkowie, piekli mięso w glinianych paleniskach. Natomiast wynalazkiem grilla zachwycono się dopiero w latach 60 ubiegłego wieku. W Polsce ten rodzaj biesiadowania stał się popularny w latach 90.

Grill z biegiem czasu, zaczął zdobywać opinię urządzenia, na którym przygotowywanie potraw nie jest dobre dla naszego zdrowia. Przede wszystkim dlatego, że pieczono na nim głównie tłuste kiełbasy, kaszanki i mięsa.

Dodatkowo w wyniku badań zauważono, że w czasie grillowania tworzą się niebezpieczne dla człowieka substancje. Mimo sprzeciwu osób biorących aktywny udział w propagowaniu zdrowego trybu życia, nadal ma wielu zwolenników.
 

Prawda dotycząca aspektów zdrowotnych grillowania leży po środku:


Fakt:

W czasie grillowania, do ognia dostają się kropelki tłuszczu, co powoduje wytworzenie niebezpiecznego dymu, który przenika do potraw.

  • Substancje wytwarzane w czasie spalania tłuszczu są szkodliwe, a dokładnie rzecz biorąc są rakotwórcze;
  • Dobrym sposobem, aby temu zapobiec jest stosowanie aluminiowych tacek, lub folii aluminiowej;

  • Ważne, aby przed ;rozpoczęciem grillowania, usunąć z jego powierzchni przypalony pokarm;

  • Najlepiej, aby po zakończeniu pieczenia, grill dokładnie wyczyścić;

  • Zamiast używać węgla drzewnego, można wcześniej przygotować ususzone gałęzie drzew, najlepiej liściastych;




Fakt:

Gotowe zestawy zakupione w marketach, często przygotowane są z produktów wątpliwej jakości.
  • Najlepiej porcje mięsa na grilla przygotować samemu;
 
  • Często w zamrażalniku zalegają nam różne gatunki mięs – warto je wykorzystać;
 
  • Pamiętać należy jednak o tym, że produkty na grilla muszą być całkowicie rozmrożone;
 
  • Smaku grillowanym mięsu nada wcześniejsze zamarynowanie. Podstawą marynaty jest olej, może być wino, ocet balsamiczny, sól oraz przyprawy. Przyprawy użyte do marynaty mogą być naprawdę różne, w zależności od naszych upodobać. Dobrze, jeśli kawałki mięsa poleżą w takiej zalewie całą noc. Dzięki marynowaniu mięso lepiej smakuje, ale również chroni żywność przed niekorzystnymi substancjami wytwarzanymi w czasie grillowania; 

  • Na grilla wykorzystać można każdy rodzaj mięs, również ryby. Ryby są doskonałą wymówką na skosztowanie potraw z grilla nawet dla osób, które raczej mięsa spożywać nie powinny. Najlepszy smak uzyskują, gdy pieczone są wraz ze świeżymi ziołami – np. bazylia, oregano oraz skropione sokiem z cytryny;


Mit

Najlepszym produktem na grilla jest mięso i kiełbaski.
  • Grillowanie może być również dietetyczną ucztą, dla tych którzy mięsa nie lubią bądź z różnych powodów nie mogą go spożywać,
 
  • Zamiast mięsa możemy wykorzystać warzywa i owoce. Najlepiej smakują te pieczone bezpośrednio na ruszcie, jednak ze względów wyżej pisanych, najlepiej piec je w folii lub na tackach, wcześniej posmarowanymi olejem. Dzięki temu warzywa nie będą przylegać do folii/tacki. Ważne jest, by folia była przedziurawiona, wówczas warzywa nie stracą smaku;
 
  • Grillować możemy – pomidory, ogórki, czosnek, bakłażany, cukinie, paprykę, marchew, brokuł, kukurydzę. Twarde warzywa możemy wcześniej zblanszować, czy przez kilka sekund gotować we wrzącej wodzie, a następnie przelać zimną wodą. Dzięki czemu czas grillowania skróci się, dzięki czemu żywność zachowa więcej składników odżywczych;
 
 
  • Które owoce są najlepsze do grillowania? Praktycznie każdy owoc może być zgrillowanygruszka, jabłko, brzoskwinia, a nawet banan i ananas;
 
 
Fakt

Potrawy z grilla nie musza być nudne.
  • Z grilla mogą „powstać”, nie tylko steki, kotlety czy kurczakowe skrzydła. Uczta przy grillu może być fantazyjna i kolorowa;
 
  • Szaszłyki mogą być warzywne, mięso może być podane na owocach, sałatki z ugrillowanych produktów mogą cieszyć swoją estetyczną różnorodnością;

 
  • Owoce ugrillowane podane np. z jogurtem i orzechami są prawdziwa ucztą dla podniebienia i sprzyjają naszemu zdrowiu;

  • W intrenecie, czy w sezonowych gazetach można znaleźć ogromną ilość ciekawych przepisów, które dopasować można do potrzeb swoich i swojej rodziny;
 

 

Wykorzystując zawartość lodówki do przygotowania potraw grillowych oszczędzamy żywność przed zmarnowaniem , potrawy są różnorodne i apetyczne a my wyznaczamy wśród znajomych i przyjaciół nowe trendy w grillowym ucztowaniu.

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com