Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Gdy czasu w pracy brak… - czyli, jak nie marnować żywności w pracy.

Gdy czasu w pracy brak… - czyli, jak nie marnować żywności w pracy.

31-08-2013 W pracy spdzamy na ogół 1/3 doby. Jest więc ona częścią naszego życia. Dlatego obowiązkowo w czasie godzin pracy trzeba zjeść posiłek. Bez jedzenia, nie będziemy mieć energii do wykonywania powierzonych nam obowiązków. Często te obowiązki przyczyniają się do tego, że nie mamy czasu zjeść tego co przynieśliśmy ze sobą. Wówczas, żywność trafia do lodówki. Bardzo często wprost z lodówki trafia do kosza na śmieci.


Jak uniknąć marnowania żywności w pracy?

1. Przede wszystkim, weźmy ze sobą tyle produktów, ile będziemy w stanie zjeść.

Należy wziąć pod uwagę rozkład zajęć w ciągu dnia. Planując posiłek do pracy zastanówmy się, czy czas jaki mamy na konsumpcje pozwoli na spożycie dwudaniowego dania, czy tylko na wcześniej przygotowaną kanapkę.

Branie na zapas nie jest dobrym pomysłem. Nie wiadomo czy jutro będziemy mieć ochotę na to samo. Pracownicza lodówka to nie miejsce na gromadzenie żywności.

2. Lodówka w pracy może być wspólnym miejscem przechowywania produktów dla wszystkich pracowników.

W grupach wspołpracowników przyjąć można  zasadę „ co moje to i twoje”. Lepiej podzielić się, niż wyrzucić. Nie trzeba otwierać kilku kartonów mleka, tylko dlatego, że każdy lubi wypić białą kawę.

Jeśli zostanie ci kawałek wędliny, czy pomidora zapytaj czy ktoś nie miałby ochoty na jego konsumpcję. Być może, ktoś akurat tego dnia nie wziął do pracy drugiego śniadania. Za kilka dni może się okazać to nam ktoś zaproponuje wspólny posiłek.

Być może w naszej firmie spodobał by się pomysł utworzenia pojemnika z napisem „CZĘSTUJ SIĘ”, gdzie każdy mógłby włożyć to, czego już nie zje, np. słoik z dżemem, kawałek pomidora, ketchup, itp.

3. Jeśli już decydujemy się przechowywać produkty w lodówce- podpisujmy je.

Wówczas każdy z osobna jest odpowiedzialny za swoją żywność. Unikniemy sytuacji, w której żywność marnuje się, ponieważ zapomnieliśmy, bądź nie wiemy który produkt jest nasz. Może to być też dobra metoda na utrzymanie porządku w lodówce.

Dobrym sposobem na wdrożenie zasady podpisywania „swojej” żywności, jest umieszczenie przy lodówce markera i naklejenie przypominajki – „PODPISZ SWOJE JEDZENIE”.

4. Pamiętajmy również o zasadach przechowywania żywności.

Jeśli przechowujemy żywność w lodówce weźmy pod uwagę, że od rozmieszczenia produktów w lodówce zależy, jak długo żywność zachowa świeżość. Temperatura nie jest taka sama w każdym miejscu wewnątrz lodówki. Uwzględniając te różnice, możemy przechowywać żywność w optymalnych warunkach.

Przechowuj żywność według następujących zasad:


• Owoce, warzywa, soki wkładaj na dół lodówki;

• Wędliny, gotowe produkty mięsne, takie jak kotlety schabowe, wszelkiego rodzaju dżemu, jogurty, kefiry in. przechowuj w najbardziej zimnym miejscu w lodówce, czyli na dolnej półce (20 C);
 
• Wszelkiego rodzaju tłuszcze (masło, margaryna), nabiał, sałatki, surówki oraz konserwy układaj na środkowej półce (4-50 C);

• Gotowe potrawy, np. pojemniki z zupą przechowuj na górnej półce (80C);

• Napojów, musztardy, ketchupy przechowuj w pojemnikach lub na półkach na wewnętrznej stronie drzwi lodówki (10 – 150 C). Są to produkty, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia.
Pamiętajmy, że niektóre produkty nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ wilgoć i niska temperatura powoduje szybsze psucie się żywności, np. pomidor czy zielony ogórek;

5. Dobrym sposobem na przechowywanie żywności są próżniowe pojemniki do przechowywania. Ich technologia oparta jest na procesie wytwarzania próżni wewnątrz naczynia poprzez odessanie z niego powietrza i wytworzenie podciśnienia. Chronią w ten sposób żywność przed wilgocią i powietrzem. Metoda przechowywania w pojemnikach próżniowych ogranicza rozwój bakterii i innych drobnoustrojów, dzięki czemu przechowywanie produkty na dłużej pozostają świeże.

Korzystając z pojemników próżniowych korzystamy z takich dobrodziejstw jak:

• Możliwość przenoszenia i przechowywania żywności w wygodny sposób;

• Schrupanie mimo upływu czasu świeżego pieczywa czy sałatki, która zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe;

• Możemy przechowywać żywność zarówno w lodówce, jak i poza nią;
 
• W niektórych pojemnikach próżniowych możemy nasze potrawy podgrzewać i gotować w mikrofali;

• Unikniemy rozprzestrzeniania się zapachów, ponieważ szczelnie zamknięty pojemnik eliminuje takie ryzyko. Dzięki temu możesz bez skrępowania brać do pracy swoje ulubione jedzenie, np. sałatka z ryby lub jaj;

• Dodatkową korzyścią jest to, że nie musisz zamawiać jedzenia w czasie pracy, ponieważ przechowywane domowe danie nie traci wartości smakowych. Dzięki temu zaoszczędzimy swoje ciężko zarobione pieniądze;

 Nie zostawiajmy nigdy jedzenia na weekend. Większości produktów w poniedziałek już nie da się zjeść – zepsują się, bądź zostaną wyrzucone przez osobę, która odpowiada na stan czystości naszej lodówki. Tak czy inaczej, żywność trafi do kosza na śmieci.

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com