Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Eko żywność - eko trwałość

Eko żywność - eko trwałość

17-01-2014
 
W obecnych czasach półki sklepowe aż uginają się od produktów żywnościowych. Konsument może kupić żywność jaką chce i gdzie chce. Niestety żywność obecna w sklepach w większości jest żywnością przetworzoną, wyprodukowaną najniższym kosztem, często pozbawioną wartości odżywczych.


Kiedyś było tak…

Za czasów naszych dziadków, żywność nazywana przez nas ekologiczną była standardem w codziennym życiu. Zboża, warzywa i owoce uprawiane były na naturalnych nawozach, kury chodziły po zielonej trawie i nie były „ściskane” na kurzej fermie, krowy pasły się na łąkach. Wszystko to było częścią codziennej rzeczywistości.

Dzięki takim warunkom upraw roślin i hodowli zwierząt, żywność jaką spożywali nasi przodkowie była naturalna i przetworzona w sposób nie pozbawiający żywności wartości odżywczej. Nie było lodówek, konserwantów, barwników i innych ulepszaczy, a jednak żywność taką dało się bezpiecznie przechowywać a produkty pozostawały długo świeże.


Obecnie jest tak…

Nam ludziom XXI wieku taki dobrobyt nie jest dany. Większość dostępnej na rynku żywności jest przetworzona i pozbawiona swojej pierwotnej wartości odżywczej, produkcja bardzo mocno ingeruje w środowisko naturalne. Jakość żywności również pozostawia wiele do życzenia.

Zakupiona wędlina po 2 dniach jest śliska i zaczyna brzydko pachnieć. Warzywa i owoce szybko tracą wygląd i naturalny aromat. Mleko prosto od krowy jest trudne do zdobycia. Zwierzęta często żyją w trudnych warunkach i bez dostępu światła słonecznego a rośliny są nawożone pestycydami i sztucznymi nawozami. Wszystko po to by było szybko, tanio i dużo…

Żywność do której obecnie mamy dostęp ma jedną zaletę jest tania – w porównaniu z żywnością produkowaną naturalnymi metodami. Gorzej z jej jakością. Często, mimo że przechowujemy żywność w odpowiedni sposób, szybko się psuje, i trafia…



Jaką żywność zatem kupować?

Ideałem byłoby gdyby każdy konsument miał dostęp do żywności ekologicznej. Być może nie każdy by z niej korzystał, ale przynajmniej miał by wybór.

Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączącym najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności ekologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt. (WE nr 834/207)

Żywność ekologiczna w Polsce
na obecną chwilę jest rarytasem. Co prawda miejsc, w których żywność ekologiczną można kupić jest więcej, ale ich cena jest znacznie wyższa niż produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

Gdzie można kupić żywność ekologiczną?


• bezpośrednio w gospodarstwie ekologicznym;

• w wyspecjalizowanych sklepach detalicznych z żywnością ekologiczną;

• w sklepach konwencjonalnych i supermarketach na specjalnie wyznaczonych półkach dla produktów ekologicznych;


Żywność ekologiczna ma wiele zalet, m.inn.:


• większą wartość odżywczą, więcej witamin i składników mineralnych;

• uważa się, że ma lepszy smak i aromat, dzięki czemu jej konsumpcja „nie nudzi” nam się;
• niski stopień przetworzenia;

• zakazane są metody radiacyjne, sterylizacja w wysokiej temperaturze;
• preferuje się biologiczne i fizyczne utrwalanie żywności;

• jej produkcja nie ingeruje w środowisko naturalne;

• zwierzęta nie są karmione antybiotykami, hormonami wzrosty, ich pasze nie powstają z żywności genetycznie modyfikowanej, żyją w humanitarnych warunkach;

• produkowana jest bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów;

• nie może być modyfikowana genetycznie;

• zawiera dużo mniej metali ciężkich, pozostałości pestycydów;

• jest wytwarzana zgodnie z zasadą zrównoważonego użytkowania zasobów odnawialnych oraz dbania o jakość środowiska oraz o utrzymanie różnorodności genetycznej roślin i zwierząt;

• mimo, że nie jest „naszpikowana” konserwantami, dłużej zachowuje świeżość, dzięki czemu zostaje w całości przez nas wykorzystana i nie wyrzucona!!!

Gwarancję ekologicznego pochodzenia produktu daje system obowiązkowej kontroli i certyfikacji. Polega on na corocznym nadzorowaniu upraw, począwszy od zasiewu poprzez okres wegetacji aż do zbioru roślin, a następnie na kontroli procesu przetwarzania. Certyfikat przyznawany jest na jeden rok i uznawany na terenie całej Unii Europejskiej. Nasza żywność ekologiczna posiada niezależny certyfikat jakości Rolnictwa Ekologicznego Unii Europejskiej.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinien znaleźć się znak liścia - obowiązujący znak produktu ekologicznego.

"Eko Liść" - to nowe unijne logo produktów ekologicznych, jego stosowanie jest obowiązkowe. Od 1 lipca 2012 roku wszystkie produkty ekologiczne muszą być na terenie Unii Europejskiej znakowane unijnym logo żywności ekologicznej, czyli wizerunkiem liścia (stworzonym z gwiazdek) na zielonym tle.



W Polsce system certyfikacji w rolnictwie ekologicznym tworzą:

• Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
• Inspekcja Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych;
• jednostki certyfikujące akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji;


Kupując produkt ekologiczny należy zwracać szczególną uwagę na jego oznakowanie. Nie wystarczy umieszczone na etykiecie zapewnienie producenta, że jest on „naturalny”, „zdrowy” czy „ekologiczny”.

Produkt rolnictwa ekologicznego powinien posiadać na etykiecie numer certyfikatu zgodności oraz numer i nazwę jednostki certyfikującej. Jeśli produkt nie zawiera tych informacji, to nie jest on produktem ekologicznym.

Według raportu Millward Brown w Polsce 39% Polaków
przyznaje się do wyrzucania żywności. Być może, gdyby żywność ekologiczna była bardziej dostępna i tańsza, gdyby więcej Polaków było stać na zakup takiej żywności odsetek Polaków przyznających się do wyrzucania byłby mniejszy. Żywność ekologiczna jest szansą na zdrowe odżywianie, lepsze przechowywanie i większą troskę o środowisko.



Żródła:
  • Rozporządzenie rady (WE) nr 834/207 z dnia 28 czerwca 2007 w sprawie produkcji ekologicznej I znakowanie produktów ekologicznych
  • Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 roku o rolnictwie ekologicznym Dz. U. 09 nr 116 poz 975

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com