Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Data minimalnej trwałości, a termin przydatności do spożycia

Data minimalnej trwałości, a termin przydatności do spożycia

31-12-2013 Spożywając produkty spożywcze często  nie zwracamy uwagi na  sposób zapisania daty ważności. Informacja ta, nie zawsze jest zapisana w taki sam sposób. Na opakowaniach produktów spożywczych stosowane są dwa rodzaje oznakowania daty:


 
1. Termin przydatności do spożycia, zapisywane jako "należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok"
Data po upływie której środek spożywczy traci przydatność do spożycia. Jest on podawany w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się. Dotyczy przede wszystkim mięs, wędlin i produktów mleczarskich. Data oznaczona napisem „należy spożyć do…”, jest datą graniczną, po przekroczeniu  której, nie należy spożywać danego produktu, gdyż stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. 

 
2. Data minimalnej trwałości, oznaczana jako „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”
 Data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Dotyczy produktów suchych np.  kasz, makaronów. Nie oznacza to, że po przekroczeniu daty jest on niebezpieczny dla zdrowia. Dokładnym znaczeniem daty minimalnej trwałości jest to, że po upływie terminu ważności producent już nie gwarantuje, że produkt będzie utrzymywał tę samą jakość, którą ma produkt świeży. 
 
Znajomość okresu trwałości  produktu  spożywczego pozwoli na jego lepsze wykorzystanie i może uchronić żywność przed zmarnowaniem.
 

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com