Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Co zrobić z resztkami ze świątecznego stołu? Porady i przepisy Jana Kuronia.

Co zrobić z resztkami ze świątecznego stołu? Porady i przepisy Jana Kuronia.

23-03-2016
Stało się. Prognozy i obliczenia, co do ilości żywności na święta z różnych powodów okazały się strzałem kulą w płot. Boimy się zaglądać do lodówki pełnej resztek... Uwaga! Z pomocą przybywa Jan Kuroń. Oto garść przepisów i nieocenionych porad - jak przetworzyć świąteczne pozostałości na pyszne świeże dania.

Jaja na twardo 

                                       

Znakomicie do ich wykorzystania nadają się wszelakie pasty jajeczne. Możemy spożytkować również resztki majonezów, chrzanu, musztardy, jogurtów czy pozostałości koncentratu pomidorowego. Nie wspominając już o mnogości warzyw czy marynat typu ogórki konserwowe.

Ponadto starte jajka wspaniale zagęszczają różne farsze czy nadzienia do krokietów, naleśników bądź roladek.

                                            

Jan Kuroń przyznaje, że jest wielkim miłośnikiem wątróbki po żydowsku: - Uznałem, że  przepis na tę potrawę jest godzien polecenia. - W tym przepisie również wykorzystamy jaja na twardo.
 
Wątróbka po żydowsku - przepis

Składniki:
*  300 g wątróbek drobiowych bądź innej
*  pół zielonego kwaśnego jabłka
*  3 ugotowane na twardo jajka
*  1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
*  1 łyżka mąki
*  tłuszcz do smażenia (polecam tłuszcz z pieczonej gęsi, kaczki lub ostatecznie z kury)
*  szczypta majeranku, sól, pieprz

Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej tłuszcz. Obsuszamy, możemy oprószyć mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy wątróbkę z wszystkich stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, pokrojone  w cząstki  jabłko (usuwamy gniazda nasienne)  oraz  posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Solimy, pieprzymy doprawiamy majerankiem  następnie dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Kiedy wystygnie, siekamy wątróbkę, ugotowane na twardo jaja razem ze wszystkimi składnikami. Można zemleć na maszynce, ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy posiekanym jajem kurzym lub cząstkami ugotowanego na twardo jaja przepiórczego. Serwujemy na półmisku na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją wątróbkę powinno się podawać na chałce.


Mięsa

To kolejny produkt którego często zostaje nam w nadmiarze. Sprawa z mięsem jest o tyle prosta, że możemy je zamrozić i nie wpłynie to znacząco na pogorszenie się jego smaku.

Pasztety

                                         

Świetnym sposobem „ratowania" przeróżnych pieczeni i nie tylko są właśnie pasztety. Można do nich dodać praktycznie każdy rodzaj mięsa.

Fasola po bretońsku

                                            
 
Jest żelaznym standardem w rodzimej kuchni.

Fasola po bretońsku - przepis

Składniki:
* 500 g fasoli – „jaś”
* 300 g kiełbasy
* 150 g wędzonki – może być ogonówka
* 100 g przecieru pomidorowego
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1 łyżka mąki
* majeranek, cząber
* sól, pieprz, mielona papryka

Fasolę moczymy przez co najmniej dwie godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. W trakcie gotowania można dołożyć kawałek wędzonki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i smażymy na oleju. Dodajemy do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, majerankiem, cząbrem, mieloną papryką, posiekanym i utartym z odrobiną soli czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki zasmażamy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.

Pieczeń rzymska

Resztki pieczeni możemy wykorzystać do kolejnego faszerowania, kolejnego mięsa.
Uznałem, że najfajniejszym pomysłem godnym polecenia będzie jednak pieczeń rzymska. Nie dość, że smaczna to na dodatek korzystamy przyrządzając ją z jajek na twardo. Pełnia szczęścia... W tej wersji po prostu mielimy pozostałości mięsa z pieczeni po świątecznym biesiadowaniu.

Pieczeń rzymska - przepis

Składniki:
* 1,5 kg mielonego mięsa (najlepiej po równo: wieprzowiny, wołowiny i cielęciny)           
* 250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki)
* 10 jajek
* 4 ząbki czosnku
* 2 łyżki majeranku
* 2 łyżki tymianku
* 1 łyżka suszonej cebuli
* 1 łyżka pieprzu
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka tartej bułki

Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jaja, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy  i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 8 jaj gotujemy na twardo w odsolonej wodzie. Obieramy i odkrawamy „piętki”, tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii wprost do natłuszczoneji  posypanej tartą bułką formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.


Reanimacja słodkości i owoców


                                     

Po Świętach Wielkanocnych zostaje również wiele wypieków, które obsychają  i nie wiadomo co z nimi zrobić. Odpowiedź jest prosta - bajaderki! Jest to genialna sprawa by zeschnięte wypieki "przywrócić do żywych".

Bajaderki - przepis

Składniki:
* okrawki różnych ciast
* 1/3 kostki margaryny
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki mleka
* 3 łyżki kakao

Zagotować margarynę z cukrem, kakao i mlekiem, przestudzić. DO gęstniejącego wrzucić resztki ciasta, wylać na talerzyk albo formować kuleczki. Można dodać bakalie, okruszki słodkiego pieczywa, wszystko, co słodkie.

                                           

Problem jest również z owocami... jeżeli powoli robią się mało apetyczne zawsze można  z nich ugotować kompot i po krzyku.


Ziemniaki, kasze, ryże, sosy

                            

Inna sprawa to dodatki do dań z których trzeba zrobić nowe dania... Ale dla chcącego nic trudnego. Ziemniaki? - kopytka, pierogi ruskie, zapiekanki (np. tortilla de patatas) czy frittata.

Ryże czy kasze doskonale nadają się na kotleciki. Sama kasza zaś na farsz do pierogów w stylu kresowym.

Pamiętajcie, że wszelkie sosy czy tłuszcze z pod pieczenia to niezrównana baza smakowa, którą można zamrozić i wzbogacać nią późniejsze potrawy.

Kotlecik z ryżu
- przepis

Składniki:
* 1 torebka ryżu białego
* 10 dag sera żółtego
* 1/2 pęczka szczypiorku
* 1 jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia
* sól, pieprz
* można dodać szczyptę curry
Ryż ugotować i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, szczypiorek umyć i posiekać. Do dużej miski dodawać chłodny ryż, ser, szczypiorek i jajko, wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli masa nie jest zwięzła dosypać bułki tartej. Formować kotleciki delikatnie uciskając (ręce trzeba często płukać w wodzie, bo ryż czasem się nie chce kleić). Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.




autor: Jan Kuroń
redakcja: Agnieszka Bielska FPBŻ






Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com