Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Archiwum Truskawkowy raj - jak go nie utracić?

Truskawkowy raj - jak go nie utracić?

01-07-2013
Truskawki są symbolem lata. Uwielbia je prawie każdy. Mówi się, że są przyczyną alergii, ale i tak są jednym z najbardziej pożądanych owoców. Rozbudzają zmysły swoim wyglądem, smakiem i zapachem.
 
Jednak najbardziej cenione są za bogactwo witamin i składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania zdrowia każdego z nas. Truskawki są bardzo bogate w witaminę C, zawierają praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu.
 
Interesująca jest też historia truskawki. Sięga ona do XVII wieku, czasów króla Francji – Ludwika XIV. Król ten uwielbiał poziomki. Niestety, a może właśnie „stety”, poziomki, które rosły na terenie królestwa nie cieszyły się dorodnością. Sprowadzono więc z Chile inną ich odmianę. Odmiana ta nie była łatwa w uprawie. Dlatego też botanik króla Ludwika połączył odmianę, która rosła dziko na terenach królestwa z odmiana chilijską, w wyniku czego powstał dorodny owoc, o wyjątkowych walorach smakowych i zapachowych. I tak powstała truskawka…Można by rzec owoc królewski. Do dziś dnia z niecierpliwością czekamy na truskawkowy sezon.

 
 


Problem zaczyna się wtedy, gdy kupujemy truskawek tak dużo, że trudno je skonsumować jednorazowo. Jak je przechowywać, żeby wytrzymały do następnego dnia? Jak uchronić je przed owocowymi muszkami czy utratą smaku i wyglądu?
Truskawki należą do owoców nietrwałych. Dlatego trzeba się nimi zająć w szczególny sposób:
 
• Pierwszą czynnością powinna być selekcja owoców. Odrzucamy owoce ze śladami zepsucia, czy obecnością żywych istot, takich jak robaki. Bardzo ważne: nie myjemy owoców przed włożeniem ich do lodówki.

• Następnie układamy je w pojemniku wyścielonym papierowymi ręcznikami kuchennymi. Wierzch owoców również pokrywamy papierowym ręcznikiem, i tak przygotowane wkładamy do lodówki w miejsce o najwyższej temperaturze, czyli na dolnej półce.

• Przed spożyciem truskawek należy je około pół godziny wcześniej wyjąć z lodówki, wówczas odzyskują smak i aromat przytłumiony przez niska temperaturę.

• Przed spożyciem truskawki oczywiście należy umyć. Ważne jest by zrobić to pod bieżącym strumieniem a nie moczyć je w wodzie. Tracą wówczas swoje właściwości smakowe. Istotne jest też, żeby szypułki oderwać od owoców dopiero po zakończeniu mycia.

Tym, którzy jednak stronią od przechowywania owoców polecamy kilka przepisów na smakowite desery, dzięki którym na pewno nie zmarnuje się ani jedna truskawka:

- Szybkie ciasto z truskawkami

- Truskawki po włosku

- Koktajl mleczno-truskawkowy

- Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

- Biszkopt z truskawkami



Tekst: Aleksandra Damentko
Zdjęcia: sxc.hu

Archiwum:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com