Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Archiwum Przechowywanie kluczem do zmniejszania marnowania.

Przechowywanie kluczem do zmniejszania marnowania.

09-04-2012
Jak długo i prawidłowo przechowywać świąteczne smakołyki?

PASZTETY


Jeśli przygotowujemy pasztety domowej roboty na święta, możemy przygotować farsz mięsny - bazę mięsną już dwa tygodnie przed Niedzielą. Ponieważ jest to najbardziej pracochłonna część do przygotowania pasztetu unika się w takim przypadku pracy w Wielkim Tygodniu, a jednocześnie unika się zjawiska zamrażania całego, już gotowego i upieczonego pasztetu.
Zamrażanie pasztetu nie jest polecanym sposobem przedłużenia jego trwałości. Z czasem straci on swoje wyjątkowo cenne walory jak smakowitość, soczystość, kruchość. Aby temu zapobiec bazę mięsną przygotowaną odpowiednio wcześnie można zamrozić i tuż przed świętami dodać pozostałe składniki i upiec ciesząc się świeżym produktem.


JAJA

Przygotowując jaja i potrawy z nich jak: jaja faszerowane jaja z sosami należy unikać przygotowania tych potraw zbyt wcześnie przed świętami. Sosy, będące emulsjami, łatwo ulegną rozdzieleniu na olej i wodę, stracą swoje apetyczne walory albo po prostu się zepsują.

Jaja zaś można ugotować już w Wielki Piątek. Gotowane jaja wytrzymają w naszej lodówce do 4 dni.


Jajka faszerowane
różnymi sałatkami lub innymi farszami zaleca się przetrzymywać w warunkach
chłodniczych do 2 dni.



MIĘSIWA

Wszelakie mięsiwa przygotowane na okres po Poście można przetrzymać w lodówce do 4 dni. Zaleca się ich owinięcie w folię czy to aluminiową czy plastykową.
Najlepszym rozwiązaniem zaś, byłoby przetrzymanie ich w plastykowych zamykanych pojemnikach. Nie stracą wtedy swoich aromatów albo nie przekażą ich dalej (jak bardzo aromatyczne ryby). Można je przygotować w Wielką Sobotę.


BIAŁA KIEŁBASA I ŻUR

Białą kiełbasę do żuru należałoby dodać jak najpóźniej z uwagi na jej nietrwałość po otwarciu. W Poniedziałek lub Niedzielę wystarczy podgrzać czysty żur i dodać do niego jajko z białą kiełbasą i postawić na stole nie troszcząc się zbytnio już o obiad.
W końcu to czas świąt!


CIASTA

W przypadku wypieków wyróżnia się dwa rodzaje ciast.

Ciasta drożdżowe należy wypiec jak najbliżej Świąt. Ulegają one szybko czerstwieniu i nie powinno się ich jak i innych rodzajów ciasta czy pieczywa przechowywać w lodówce. Niskie temperatury powodują szybsze reakcje dehydratacji skrobi (czerstwienia) w produktach z mąki.

Serniki także należy przechowywać nie za długo, z tymże, że je można spokojnie przechowywać w lodówce.

Inaczej rzecz ma się z mazurkami. Te, tak samo jak pierniki można przechowywać w zamknięciu w temperaturze pokojowej przez okres nawet 2 tygodni.

Jeśli mamy zamiar odświeżyć nasze wypieki (domowy chleb) najlepszym rozwiązaniem byłoby jego zamrożenie w zamkniętej folii na okres w którym jest nam niepotrzebny, by potem go rozmrozić w piekarniku zwilżając go na zewnątrz ściereczka lub pędzlem.



SAŁATKI

Sałatki warzywne, przyrządzone z ugotowanych warzyw mogą w naszych lodówkach i dobrze zamknięte przetrzymać tydzień.




Sosy i ryby
należy przygotowywać na bieżąco. Tylko świeże posiadają swoje cenne walory.

Kompoty można sporządzić wcześniej i przechowywać je w chłodnym miejscu (lodówka) do 3-4 dni.


Autor: Maksymilian Jaworowski, FPBZ
Pomoc merytoryczna: dr hab. prof. SGGW Marta Mitek, Wydział Nauk o Żywności

Archiwum:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com