Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Archiwum Prawdy i mity na temat marnowania

Prawdy i mity na temat marnowania

24-04-2011 1. Na świecie marnuje się 1/3 żywności.

PRAWDA
-
1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się. W Stanach Zjednoczonych ilość żywności przekracza nawet 40 %.
Z marnowaniem żywności mamy do czynienia na każdym kroku. Już na etapie produkcji część artykułów spożywczych wciąż użytecznych jest eliminowana z powodu błędu na opakowaniu lub drobnych uszkodzeń. Problem ten dotyczy także indywidualnych konsumentów.
Niestety 60% wyrzucanej żywności wciąż nadaje się do spożycia, a kolejne 20% można by zaoszczędzić dzięki odpowiedniemu przechowywaniu i niedopuszczeniu do jej zepsucia.
Brytyjczycy rocznie wyrzucają ok. 8,3 milionów ton produktów, z czego warzywa i owoce stanowią ok. 40%. Jednym z najczęściej wyrzucanych przez nich produktów są ziemniaki, chleb i jabłka.


2. Polacy nie marnują żywności.


FAŁSZ - Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak. Jako przyczyny marnowania wskazywane są: zbyt duże zakupy (41%), zakup złego jakościowego produktu (29 %), przegapienie terminu przydatności do spożycia (28%), czy złe przechowywanie (27%). Najczęściej zdarza się nam wyrzucać chleb, ziemniaki, wędliny oraz warzywa i owoce.

Według opinii Polaków najwięcej marnują hipermarkety i sklepy (45%), samych konsumentów (32%), restauracje (13%) oraz producenci żywności (8%).


3. Polacy potrzebują edukacji o tym, jak nie marnować jedzenia.


PRAWDA -
75 % badanych przyznaje, że potrzebne są programy edukacyjne informujące o tym, jak nie marnować żywności. Popularnością cieszy się strona internetowa www.niemarnuje.pl. Internauci korzystają z przepisów kulinarnych i dzielą się swoimi pomysłami na to, jak nie marnować żywności.


4. Marnowanie żywności ma negatywny wpływ na środowisko naturalne.


PRAWDA - Marnowanie jedzenia negatywnie wpływa także na środowisko naturalne. Zmarnowana żywność to także marnotrawstwo wody i energii potrzebnej do jej wyprodukowania.
Śmieci. W Wielkiej Brytanii wyrzuca się więcej żywności niż opakowań (ponad 25 % wyrzucanej żywności jest wciąż nierozpoczęta i w opakowaniu). Polska niechlubnie zmierza w tym samym kierunku – czyli możemy oszacować, że w tym roku blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy na śmieci, zanieczyszczając środowisko – to tak jakbyśmy 3-krotnie zapełnili jedzeniem Stadion Narodowy w Warszawie. (wg. przeliczeń Fundacji Nasza Ziemia).

Klimat. Energochłonna produkcja żywności a tym bardziej jej marnowanie - przyśpiesza zmiany klimatyczne (około 20% produkcji gazów cieplarnianych wiąże się z produkcją, przetwarzaniem, transportem i przechowywaniem żywności). Metan pochodzący z gnijącej żywności jest nawet
20 krotnie groźniejszy gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla.

Woda. Marnowanie żywności – to marnowanie wody (kilogram wyrzuconej wołowiny oznacza zmarnowanie 50 tysięcy litrów wody użytych na jej wyprodukowanie). Trzeba pamiętać, ze Polska ma jedne z najmniejszych w Europie zasoby wody. Marnowanie żywności w naszym kraju, będzie tylko pogłębiać problem susz, zapewnieniem wody do konsumpcji i gospodarki.

Energia. Wytworzenie każdego bochenka chleba, torebki cukru czy kartonu napełnionego mlekiem oznacza konkretne ilości kilowatogodzin energii zużytych w procesie produkcyjnym. Wyrzucenie do śmietnika niepotrzebnej żywności oznacza nie tylko bezpośrednie straty materialne – to także bezsensowne marnotrawstwo tak potrzebnego nam wszystkim prądu.


5. Walka z marnowaniem żywności jest trudna.
FAŁSZ - Do walki z marnowaniem żywności może zabrać się każdy. To jest bardzo proste. Banki Żywności uruchomiły specjalną kampanię „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”, która ma zachęca do ograniczenia marnowania żywności. Szereg porad na ten temat jest na stronie www.niemarnuje.pl

Wystarczy tylko pamiętać aby:
- Kupować tyle, ile rzeczywiście potrzebujemy.
- Planować zakupy przed wyjściem z domu. Na zakupy nie wolno chodzić głodnym.
- Maksymalnie wykorzystać zakupioną żywności (np. nie wyrzucaj warzyw z rosołu, ugotuj ich trochę więcej i zrób z nich sałatkę, gdy zostanie porcja pieczonego mięsa potraktuj jako wędlinę na kanapkę, gdy zostało ci kilka plasterków szynki, a nie masz na nią w tej chwili ochoty, pokrój ją w kostkę i zamroź, będzie jak znalazł do jajecznicy, pizzy czy spaghetti), gdy zostanie ci bułka, nie wyrzucaj jej, wysusz ją i zmiel lub zetrzyj na tarce – masz domową bułkę tartą, gdy masz ogródek a w nim warzywa i owoce – naucz się je przerabiać – ogórki zakiś, włoszczyznę zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i zamrozić, owoce np. jabłka przerób na dżem, a śliwki na powidła)

- Zwracać uwagę na sposób gospodarowania i magazynowania żywności tak, by jak najdłużej była świeża i smaczna.


6. W Polsce działają organizacje pozarządowe walczące jednocześnie z marnowaniem żywności i niedożywieniem.
PRAWDA – W Polsce działała 27 Banków Żywności. Celem tych organizacji jest przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności i walka z niedożywieniem. Poprzez pozyskiwanie żywności wśród producentów i dystrybutorów Banki Żywności zapobiegają niepotrzebnej utylizacji. W 2009 roku Banki Żywności otrzymały ponad 5.5 tys. ton produktów od producentów żywności. Otrzymana żywność przekazywana jest organizacjom społecznym zajmującym się dożywianiem osób najbardziej potrzebujących. Więcej informacji na www.bankizywnosci.pl


7. Świat boryka się równocześnie z problemem marnowania jedzenia i głodem.


PRAWDA – Na świecie mamy do czynienia z niezwykłym paradoksem. Z jednej strony 1/3 żywności przydatnej do spożycia marnuje się, z drugiej ogromna grupa ludzi cierpi z powodu głodu i niedożywienia. Na świecie co 7 osoba cierpi głód, stanowi to ponad 925 mln ludzi. Kryzys gospodarczy ostatnich lat spowodował dodatkowo wzrost cen żywności co pogłębiło ubóstwo na terenach wiejskich.

8. Głód, niedożywienie i ubóstwo to problemy krajów odległych od Polski.


FAŁSZ -
Problemem ubóstwa dotyczy też krajów uznawanych za bogate. W Europie ubóstwem dotkniętych jest prawie 80 milionów osób, czyli 16 % unijnej populacji. UBÓSTWO, to stan człowieka, który charakteryzuje się brakiem podstawowych potrzeb w tym ŻYWNOŚCI, WODY bezpiecznej do spożycia, warunków sanitarnych, opieki zdrowotnej, dostępu do informacji i edukacji. Ubóstwo jest najczęstszą przyczyną niedożywienia.

W 2009 roku 5, 7 % Polaków żyło w skrajnym ubóstwie, co stanowi ponad 2 mln osób. W tym 5 mln osób co dziennie doświadcza trudnych warunków bytowych. Bieda najczęściej spotykana jest wśród dzieci, rodzin wielodzietnych, osób bezrobotnych, niepełnosprawnych, słabo wykształconych i rolników.
Według GUS, 25 % polskich gospodarstw domowych nie może zapewnić sobie jedzenia mięsa i ryb co drugi dzień. Obserwacja ubóstwa w Polsce wykazuje na znaczne terytorialne zróżnicowanie jego zasięgu. Spotykane jest głównie w 7 polskich województwach. Wśród nich wymienia się: Podkarpackie, Świętokrzyskie, Lubelskie, Podlaskie, Warmińsko- Mazurskie, Kujawsko-Pomorskie, Wielkopolskie.



Źródło:
GUS 2009, Czapiński J., Panek T., Diagnoza społeczna 2009; Szukiełojć-Bieńkuńska A., Ubóstwo w Polsce, Podziel się Posiłkiem
www.lovefoodhatewaste.com by WRAP (Waste & Resources Action Programme)
www.foodnavigator-usa.com
www.worldwater.org
www.news.smh.com.au
Przy wsparciu Fundacji Nasza Ziemia.

Badania opinii publicznej na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności przez instytut Millward Brown SMG KRC w styczniu 2010 r.

Archiwum:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com