Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Archiwum Obchody Światowego Dnia Żywnosci 2012

Obchody Światowego Dnia Żywnosci 2012

26-07-2012
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, włącza się w obchody Światowego Dnia Żywności w 2012 roku i wraz z Federacją Polskich Banków Żywności uczestniczy w edukacji społeczeństwa na temat skali i przyczyn marnowania jedzenia oraz jego ekologicznych skutków. Ponadto promuje szacunek do żywności oraz postawę zapobiegania wyrzucaniu jedzenia przez konsumentów.


Światowy Dzień Żywności - 16 października

Celem Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie. Dzień ten, został ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) i jest obchodzony co roku, 16 października.


 
 
 
W Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności, która nadaje się do spożycia. (Eurostat 2006 – Komisja Europejska) W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 6,7 % społeczeństwa, czyli ponad 2,5 mln obywateli. (GUS 2011) . Wg badań przeprowadzonych przez SMG/KRC, na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, do wyrzucania jedzenia przyznaje się 24% Polaków. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, wędliny, owoce i warzywa. Najczęściej wskazywane przyczyny wyrzucania jedzenia to: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków.

Misją Federacji Polskich Banków Żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia i przekazywanie go, za pośrednictwem organizacji charytatywnych, najuboższym. Niezmiernie istotne dla Federacji jest także wzmacnianie wartości – szacunku do żywności wśród konsumentów oraz edukacja na temat skutków i przyczyn jej marnowania w wymiarze ekologicznym.

FAO tematem przewodnim Światowego Dnia Żywności w 2012 r. ustanowiła temat „Kooperatywy rolnicze - klucz do wyżywienia świata". Zagadnienie to zostało wybrane, aby podkreślić rolę gospodarstw rolnych produkujących żywność, w walce z niedożywieniem a także podnoszeniem bezpieczeństwa żywności.
 
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aktywnie promuje lokalne rynki producentów żywności. Skrócenie łańcucha dystrybucji żywności wpływa na ograniczenie marnowania żywności i minimalizuje negatywne konsekwencje dla środowiska naturalnego.

W październiku Federacja Polskich Banków Żywności rozpocznie szereg działań związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności na terenie całej Polski. MRiRW podobnie jak w 2011 roku udzieli wsparcia działaniom realizowanym w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności. Jednym z nich będą happeningi edukacyjne „Strajki Zywności” na terenie całej Polski.

 
 

Archiwum:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com