Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności 30% Polaków przyznaje się do wyrzucania mięsa i wędlin!

30% Polaków przyznaje się do wyrzucania mięsa i wędlin!

30-11-2012
30% Polaków przyznaje się do wyrzucania mięsa i wędlin!

 
Mięso i jego przetwory są jednym z najczęściej wyrzucanych i niepotrzebnie utylizowanych produktów. 30% Polaków przyznało się do marnowania jedzenia w tym, aż 70% w ciągu ostatniego miesiąca - wykazały najnowsze badania przeprowadzone przez MillwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Jednocześnie 13% Polskich gospodarstw domowych nie stać na zakup mięsa – GUS

Dlaczego marnujemy?

Jak wynika z przeprowadzonych badań, wędliny, zaraz po pieczywie i warzywach, są najczęściej wyrzucanym produktem spożywczym. Na dziewiątej pozycji plasuje się mięso, które nie jest przetworzone.
 
Ponad połowa ankietowanych (51%), za główny powód wyrzucania jedzenia w tym produktów mięsnych uważa przeoczenie terminu ważności do spożycia.

- Aż 31% polskich konsumentów przyznaje się, do braku wiedzy na temat odpowiedniego przechowywania jedzenia.

- Dodatkowo, 25% ankietowanych przygotowuje zbyt duże porcje posiłków, których nadmiar finalnie trafia do kosza. Powodem jest nieumiejętne zarządzanie zakupionymi produktami.

Niemal ¼ produkowanego mięsa w Europie ulega zmarnowaniu.

W tym aż 46 % na etapie konsumpcji, 17% dystrybucji i sprzedaży, 21% etapie produkcji i pakowania, 13 % w rolnictwie, 3 % magazynowanie.

Koszt wyprodukowania białka pochodzenia zwierzęcego, wymaga znaczących nakładów finansowych, związanych ze użyciem wody i energii. Produkcja 1 kg wołowiny wiąże się z wykorzystaniem od 5 do 10 tys. litrów wody, to tyle, ile jedna osoba wypija przez 18 lat! Do produkcji jednego udka kurczaka (150g) zużywa się aż 650 litrów wody!

 

Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com