Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności 3 x P - jak nie marnować owoców i warzyw

3 x P - jak nie marnować owoców i warzyw

28-02-2015

Trzy proste zasady, jak niemarnować warzyw i owoców?


1. PLANUJ swój jadłospis, tak, żeby uwzględnić w nim 5 porcji warzyw
i owoców dziennie. Np. już rano przygotuj miseczkę wypełniona warzywami
i owocami, które będziesz jadł w ciągu dnia. Większość warzyw i owoców
w cale nie musi być przechowywane w lodowca.


2. PRZETWARZAJ,
ponieważ mrożenie, wekowanie, robienie przetworów to najprostsze sposoby na przechowywanie warzyw i owoców i cieszenie się nimi w późniejszym czasie. Jeśli nie wiesz, co można przyrządzić z warzyw i owoców, które masz w swojej kuchni wejdź na strnę http://www.niemarnuje.pl/kucharze-nie-marnuja.html - znajdziesz mnóstwo przepisów i pomysłów.

3. PODZIEL SIĘ
żywnością którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, kolegami z pracy i potrzebującymi. To proste i skuteczne!


Zobacz aktualne raporty na temat marnowania żywności:

RAPORT 1 - 2014


RAPORT 2 - 2014



Jaki wpływ ma marnowanie warzyw i owoców na środowisko naturalne ?

Marnowanie żywności to marnowanie zasobów naturalnych: wody, energii i ziemi uprawnej. Żywność jest surowcem, którego wyprodukowanie jest wysoce kosztowne dla środowiska naturalnego:

• Produkcja żywności
wiąże się z dużym zużyciem wody. W Europie 24% wody jest wykorzystywane przez rolnictwo, niestety tylko 1/3 z tych zasobów wraca do akwenów wodnych. Wytworzenie 1 kg ziemniaków zużywane jest 300 litrów wody, na produkcję 1 kg kukurydzy wykorzystywane jest 900 litrów wody.

Produkcja żywności wymaga energii w postaci paliw i prądu. Na wyprodukowanie 1 kcal żywności zużywa się 10 kcal z paliw. Wylicza się, że w Stanach Zjednoczonych zanim jedzenie trafi na talerz konsumenta podróżuje średnio 2400 km.

Około 20% produkcji gazów cieplarnianych wiąże się z produkcją, przetwarzaniem, transportem i przechowywaniem żywności. Każda 1 tona żywności, która trafia na wysypiska śmieci emituje do atmosfery 4,2 ton CO2.


Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com