Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/include/function.inc.php on line 38

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/bankizywnosci/public_html/niemarnuje.pl/index.php on line 207
niemarnuje.pl - Aktualności

Aktualności

Strona główna Aktualności Jak nie marnować jedzenia i dbać o środowisko naturalne?

Jak nie marnować jedzenia i dbać o środowisko naturalne?

14-04-2016
 

Ile żywności się marnuje?

Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia. Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności. Żywność marnuje się na każdym etapie od wytworzenia do konsumpcji. Średnio w Europie wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia. W Polsce 35% konsumentów przyznaje się do marnowania. Najczęściej zdarza się wyrzucać pieczywo (62%), owoce (47%) i warzywa (35%) oraz wędliny (46%).


Żywność jest surowcem, którego wyprodukowanie jest wysoce kosztowne dla środowiska naturalnego.

  1.  Produkcja wiąże się z dużym zużyciem wody. W Europie 24% wody pobierane jest przez rolnictwo, niestety tylko 1/3 z tych zasobów wraca z powrotem do akwenów wodnych.
  2.  Produkcja żywności wymaga energii w postaci paliw i prądu. Na wyprodukowanie 1 kcal żywności zużywa się 10 kcal z paliw.
  3. Produkcja, przetwarzanie, transport i przechowywanie żywności wiąże się z emisją ok. 20% gazów cieplarnianych.

Jak nie marnować żywności pomagając tym samym ograniczyć zużycie wody i energii w domu?

• planuj posiłki
• na zakupy wybieraj się z listą potrzebnych produktów
• prawidłowo przechowuj
• przygotuj tyle, ile zjesz
• gotuj kreatywnie z tego, co zostanie
• myj i płucz produkty możliwie jak najkrócej pod bieżącą wodą
• gotuj krótko, w małej ilości wody i pod przykryciem. Warzywa i owoce wrzucaj do gorącej wody
• gotuj i smaż na palniku dostosowanym do wielkości naczynia, dzięki temu unikniesz strat energii
• wstawiaj schłodzone produkty do lodówki, a zapobiegniesz podwyższeniu się w niej temperatury, która mogłaby spowodować psucie się jedzenia. Zmniejszysz przez to zużycie energii
• sprawdzaj terminy do spożycia
• dziel się z innymi
• segreguj
• kompostuj


Jeśli masz inne pomysły na ograniczanie marnowania, możesz zawsze podzilić się z nami swoimi patentami na stronie www.nienarnuje.pl


Komu udaje się nie marnować może czuć się dumny!


Aktualności:

Banki Żywności

Wykonanie StudioGraficzne.com